czwartek, 31 stycznia 2013

Placuszki na mące ryżowej

Wiecie, że u Feed Me Better konkurs z okazji urodzin bloga? Postanowiłam wziąć udział i przygotować potrawę właśnie z FMB...niestety zapomniałam o karteczce z odręcznym napisem Feed Me Better, więc nie mogę się zgłosić do konkursu, ale placuszki zagoszczą na stałe w naszej quchni :)

Placuszki ryżowe wyszły przepyszne, lekkie, pulchne i zdrowe! Zmieliłam brązowy ryż (firmy Kupiec) w Thermomixie i otrzymałam mąkę ryżową, bezglutenową i wartościową dla naszego organizmu. 
Z 2 woreczków wyszła mi szklanka mąki, w związku z tym podwoiłam porcje z oryginalnego przepisu i powstały one:


Składniki na ok 15-20 placuszków

szklanka mąki ryżowej (u mnie zmielony ryż brązowy firmy Kupiec)
2 jajka (osobno żółtko, osobno białko)
4 pełne łyżki jogurtu greckiego (może być lekki, u mnie z Lidla)
5 łyżek mleka 2%
odrobina stevii firmy Stevija
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki otrębów owsianych (Kupiec)
szczypta soli
kropelka oleju do posmarowania patelni przed pierwszym smażeniem

Białka ubić z solą na sztywną pianę. Żółtka, mąkę ryżową, jogurt, mleko, stevię i proszek z otrębami zmiksować na gładką masę, dodać pianę i lekko wymieszać. Nakładać na rozgrzaną patelnię i smażyć na małym ogniu pod przykryciem po ok. 1-2 minuty z każdej strony. 
Łyżka=placuszek. 


16 komentarzy:

  1. a jak nie mam w czym tego zmielić ?? co zamiast???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może mąka ryżowa? jest dostępna w sklepach:)

      Usuń
    2. a gdzie można ją kupić?

      Usuń
    3. Na pewno w sklepach ze zdrową żywnością, ja kupiłam w zwykłym sklepie spożywczym (społem) w dziale ze zdrową żywnością.

      Usuń
    4. Mąka ryżowa jest w internecie, ale może można ugotować ryż i dodać cały? Ale nie wiem, co z tego wyjdzie.

      Usuń
  2. Fantastyczneeee!!! Właśnie moja klientka szukała przepisu na coś z czymś na mące ryżowej- świetne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich jeszcze nie robiłam nigdy, ale pomysł bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam były dobre, choć dla mnie za suche, dodałam konfitury na wierzch i wówczas były ok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, ja robiłam w sobotę 2 wersję i właśnie wyszły mi ciut suche ale dżemik zneutralizował wszystko :) Te akurat (z tego dokładnie przepisu) nie wyszły suche, miękkie i puszyste, ale na pewno ma na to wpływ wielu czynników więc fajnie że je uratowałaś :)

      Usuń
  5. czy można czymś zastąpić jajka? W innym przepisie pisałaś o ziarenkach Chia... mogłyby być? Jeszcze nie kupiłam, na razie przegladam przepisy bez jajek i mleka, na ktore wyszla mi nietolerancja...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz zastąpić jajka siemieniem lnianym (1 jajko -> 1 łyżka siemienia lnianego namoczonego w 3 łyżkach gorącej wody) ;)

      Usuń
  6. czy ten proszek do pieczenia jest konieczny?

    OdpowiedzUsuń
  7. Proszek do pieczenia można zastąpić kamieniem winnym. Jest godny polecenia, a przy okazji nie zawiera aluminium :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Boskie, z awokadowa nutella....i owocami z wildeckiego ryneczku

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...