wtorek, 16 października 2012

Jabłkowe placki z twarogiem

Szybkie śniadaniowe placuszki, pełne jabłek i twarożku, idealne dla dzieciaków do szkoły!

Składniki na ok. 20 placków 

4 jajka (osobno białka i żółtka)
180 g mąki orkiszowej (Gdańskie Młyny)
 400 g startych na tarce jabłek 
200 g twarożku (u mnie Emilki 0%) 
 łyżka miodu  
łyżka posiekanych migdałów  
szczypta soli

Z białek i soli ubić pianę, resztę składników wymieszać z żółtkami po czym pomału dodawać pianę i dokładnie mieszać. Smażyć na patelni, u mnie udało się bez użycia oleju, wyglądają nieco inaczej niż u pani Dorotki, ale są niezwykle smaczne i zasługują na miano dietetycznych!


    4 komentarze:

    1. Jak ja je lubię :) To jedne z moich ulubionych placuszków, jednak nigdy nie wychodzą mi takie grubiutkie

      OdpowiedzUsuń
    2. nigdy nie jadłam, ale przepis wydaje się łatwy, nawet jak na moje skromne umiejętności kulinarne, a placuszki tak smakowicie wygladaja, że chyba spróbuję :-)

      OdpowiedzUsuń
    3. Koralino, czy placuszki będą dobre jeśli je usmaże wieczorem, a zabiorę rano do pracy? wyglądają naprawdę super:)

      OdpowiedzUsuń
    4. Myślę, że nie powinny stracić na smaku, choć wiadomo, świeże najsmaczniejsze :) Często tak robię, że wieczorem przygotowuję i rano zjadam także spoko

      OdpowiedzUsuń

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...