wtorek, 19 lutego 2013

Surówka z rzodkwi i marchewki ze słonecznikiem

Mało u mnie przepisów na surówki, ten chyba będzie jednym z pierwszych, chcę stworzyć osobną kategorię surówkową, więc oczekujcie co raz więcej takich zdrowych i smacznych przepisów.

Składniki na 2 duże porcje

biała rzodkiew
marchewka duża
jabłko duże (najlepiej winne)
2 łyżki soku z cytryny
łyżka natki pietruszki
łyżeczka koperku
4 łyżki słoneczniku łuskanego bez soli
mały jogurt naturalny
sól i pieprz do smaku (ja nie dodawałam)

Ja (i wszyscy posiadacze Thermomixa) mają sprawę ułatwioną, bo wystarczy wrzucić wszystkie składniki (oprócz słonecznika i jogurtu) do naczynia miksującego i zmielić ok. 3 sekundy na poz. 6-7, po czym przekładamy surówkę do miski i zalewamy ją jogurtem, obsypujemy słonecznikiem i doprawiamy. Kto Thermomixa nie posiada musi zetrzeć na tarce warzywa, dorzuca jogurt i słonecznik.

Połowa takiej surówki to tylko 250 kalorii, a można się tym najeść.
My zjedliśmy w ramach II śniadania.



2 komentarze:

  1. o JEJKU, akurat mam starta biała rzodkiewkę w lodówce:) Za mną chodzi rzodkiew + por + jogurt:

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam, wyszła wyśmienita! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...