środa, 13 lutego 2013

Fasolowe muffinki z nutą piernika

Propozycja zdrowych muffinek, bez mąki i bez cukru, idealne na śniadanie lub posiłek po treningu ponieważ zawierają dużo białka w porównaniu do tradycyjnych babeczek.


Całość masy ma ok. 1000 kalorii
Białka - 55 g
Tłuszcz - 43 g
Węglowodany - 83 g
Błonnik - 23 g

a że wychodzi nam 12 muffinek to jedna sztuka ma  83 kalorii, czyli 3 takie muffinki i trochę owoców (np. pół jabłka i pół pomarańczy)  może nam spokojnie zastąpić śniadanie.


Inspiracja do qucharzenia - Dietetycznie, moja rzeczywistość.



300 g ugotowanej fasoli mung (Ekolandia24.pl) - może być też inna fasolka, chciałam sprawdzić czy na takiej wyjdzie i bardzo polecam!
150 g jogurtu greckiego lekkiego
3 łyżki oleju rzepakowego (20 g)
3 jajka
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
2 łyżeczki przyprawy do piernika
4 łyżki otrębów pszennych (Kupiec)
15-20 tabletek stevii rozkruszonych (SteviJa)


Fasolę ugotować wcześniej, ostudzić. Wszystkie składniki przełożyć do Thermomixa (lub malaksera) i mieszać pozycja 6-7 przez minutę, na 15 sekund przed końcem mieszania zwiększyć obroty do pozycji 8-9. Przełożyć do silikonowych muffinek i piec ok. 35-40 minut w temp. 170 stopni.

"Fasolka mung nie jest może najbardziej popularną rośliną strączkową w naszym kręgu kulturowym. Jest za to niezwykle doceniana w kuchni azjatyckiej. Nie jest też obca żadnemu wegetarianinowi, a już na pewno nie weganinowi, ze względu na wysoką zawartość białka i żelaza. Fasolka ta jest doskonałym dodatkiem do potraw curry. Uznawana jest za "królową" wśród wszystkich kiełków. Doskonale smakuje, a smak kiełków przypomina delikatny, młody groszek. Kiełki są cennym źródłem składników mineralnych (tj. potasu, fosforu, wapnia, magnezy, sodu, cynku) i witamin (wit. E, B2, B1, B6, B3). "

5 komentarzy:

  1. mniam!
    wyglądają bosko
    cieszę się że mój przepis Cię zainspirował ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie gładziutkie :) Musiały być pyszne, nigdy takich nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie śliczne serducha , muffinki idealne na walentynki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile dać cukru zamiast stewii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie używam cukru prawie wcale więc nie wiem, w oryginale też była użyta stewia, może zainwestuj 12 zł w stewię :) Bedzie zdrowiej i mniej kalorycznie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...