niedziela, 26 października 2014

Sok jabłkowy - z sokowirówki lub 5-litrowy

Po porodzie przyszła do mnie położna i powiedziała "teraz musi Pani dużo pić - woda i sok jabłkowy ale nie taki z kartonika, tylko albo wyciskany w sokowirówce albo z dużych pięciolitrowych kartonów z kranikiem"...Mimo, że sokowirówkę posiadam (dziękuję szkoło za Nagrodę Dyrektora;)) to przez pierwsze tygodnie nie byłam w stanie przygotowywać sobie świeżego soku z jabłek, posiłkowałam się więc polecanymi przez położną sokami w mega-kartonach. Po raz pierwszy zetknęłam się z takim przechowywaniem soku jabłkowego dzięki właścicielom sklepu Ekolandia24.pl, którzy przesłali mi świeży, pyszny sok do degustacji. Naturalnie słodki, bardzo aromatyczny i w przepięknym, złocistym kolorze. Nie jest on rozcieńczany wodą, bez konserwantów, bez chemii. Po prostu samo zdrowie zamknięte w wygodnym, dużym kartonie ze sprytnym kranikiem, który umożliwia przelewanie soku wprost do szklanek bez zbędnych kombinacji z trzymaniem sporego kartonu w rękach :) W ofercie sklepu znajdziecie opakowania 5-i 3-litrowe, a kupując przez stronę producenta Owocowej Spiżarni - mieszkańcy Poznania i okolic otrzymają zamówienie bez dodatkowych kosztów przesyłki.

Dlaczego młodym mamom poleca się picie właśnie soku z jabłek? Odpowiedź jest prosta - brzuszek. Brzuszek Mamy i brzuszek Dziecka - jabłka zawierają dużo błonnika, czym przyczyniają się do regulacji procesów trawiennych, szklanka soku dziennie zapobiega zaparciom, które niestety są częstą dolegliwością po porodzie. Jednak pamiętajmy, żeby nie przesadzać z ilością, choć smaku naprawdę kusi o jeszcze jedną szklaneczkę, zbyt duża ilość soku jabłkowego może bowiem podrażniać i mocno zakwaszać okolice pieluszkowe maleństwa, co objawia się zaczerwienieniem i koniecznością użycia maści na odparzenia pieluchowe.
Jednak nie tylko mamy karmiące powinny pić świeży sok z jabłek, warto byłoby zadbać, aby pojawiał się on w naszej codziennej diecie, jako jedna z 3 porcji owoców. Można dodawać do niego plasterek imbiru lub listek mięty, aby urozmaicać smak i właściwości soku. Sok jabłkowy jest bogaty w witaminę C dlatego można to wykorzystać łącząc dania "żelazowe" - czyli takie z których powinniśmy czerpać zapasy żelaza - ze szklaneczką owego soku wypitą tuż po posiłku, wówczas nasze żelazo wchłonie się w większym stopniu (szczególnie warto, aby pamiętały o tym osoby, które nie jedzą mięsa).

2 komentarze:

  1. Z tego co pamiętam, to sok/kompot jabłkowy jest polecany młodym mamom zwłaszcza ze względu na laktację-świetnie poprawia produkcję;)

    OdpowiedzUsuń
  2. to prawda Aleksandra, też się spotkałam z taką opinią :) zresztą sama namiętnie robiłam sobie soki jabłkowe w okresie karmienia i na słabą produkcję nie mogłam narzekać ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...