Omlety świetnie nadają się na szybkie i pożywne śniadanie, naprawdę ich przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu, szczególnie jeśli ma być to posiłek dla jednej osoby. Ten omlet jest bardzo puszysty, nie ma w nim białej mąki ani cukru. Smażony na słabiutkim ogniu pod przykryciem, a patelnia wysmarowana masłem klarowanym w którym ostatnio jestem zakochana :)
Składniki na omlet
3 łyżki otrębów pszennych (Kupiec)
2 łyżki mąki kukurydzianej (Kupiec)
2-3 krople aromatu śmietankowego
2 jajka (osobno żółtko i białko)
odrobina soli oraz sody/proszku do pieczenia
mleko roślinne lub zwykłe - ilość zależna od konsystencji (około 1/3 szklanki)
tłuszcz do wysmarowania patelni
Otręby, mąkę i aromat wraz z sodą i żółtkami jaj mieszamy łyżką. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę i dodajemy do masy żółtkowej, mieszamy całość dolewając po odrobinie mleka, aż otrzymamy konsystencję gęstej, ale lejącej śmietany. Na patelni grzejemy tłuszcz, przelewamy masę i smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem około 10-12 minut (pamiętając, żeby obrócić omlet i przysmażyć też górną część).
Mój omlet został podany z bananem, syropem z buraków (swego czasu dostępny w Lidlu) oraz musli Dobra Kaloria i żurawiną (z BadaPak).
na pewno był pyszny i sycący!
OdpowiedzUsuń