środa, 24 kwietnia 2013

Kasza manna na trawienie z żurawiną

Propozycja śniadaniowa. Szybko, smacznie i zdrowo, a przy okazji polecam Wam zarówno otręby granulowane z truskawkami firmy Kupiec (pyszne i zdrowe, uwielbiam podjadać je prosto z opakowania, naszemu kotu też smakują, hihi) jak i  żurawinę mrożoną, którą można kupić w Biedronce, bez cukru, bez oleju, kwaśna - ale zdrowa. 

Otręby są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który ma ogromny wpływ na zdrowie i dobre samopoczucie. Pomaga walczyć z otyłością, oczyszcza organizm z metali ciężkich, obniża poziom cholesterolu i stabilizuje stężenie glukozy we krwi. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie 20-40g błonnika dziennie.

Składniki na 1 porcję:

szklanka mleka 
2 łyżki kaszy manny (u mnie Kupiec)
szklanka zamrożonych owoców żurawiny
7 pastylek stevii Stevija
3-4 łyżki otrąb granulowanych z truskawkami (Kupiec)

Mleko zagotować z żurawiną i stevią, gdy zacznie bulgotać dodać kaszę manną i energicznie mieszać (można ściągnąć już z palnika). Przykryć na ok. 3 minuty i przełożyć do salaterki, obsypać otrębami.
SMACZNEGO


7 komentarzy:

  1. Uwielbiam kaszę mannę. Wypróbuję napewno!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym taką nawet teraz;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tych z truskawkami jeszcze nie jadłam, ale z chęcią spróbuję bo może będą lepsze od tych z żurawiną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. przepyszna manna, a te otręby uwielbiam , nawet dziś mam do śniadania ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. kaszę manną ubóstwiam! Stewia mi nie podchodzi, ale za to ksylitol czy syrop z agawy bardziej :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...