Ciecierzycę można oczywiście wykorzystać puszkową, ale ja mam zapas tego przysmaku w postaci suchej, więc moczyłam ją wcześniej 12 godzin, a później gotowałam w nieosolonej wodzie ponad godzinę. Posoliłam dopiero przed odcedzeniem.
Przepis znalazłam u Tysi, zmodyfikowałam z lekka i zajadałam 2 dni!
Składniki
szklanka suchej ciecierzycy
dwie duże garści świeżych liści szpinaku
250 g pomidorków koktajlowych
ser camembert light
pół saszetki oliwy z oliwek firmy Biolevita
zioła prowansalskie, pieprz, sól, bazylia
Ciecierzycę ugotować, ostudzić. Szpinak umyć pod bieżącą wodą i pokroić na mniejsze kawałki. Pomidorki w zależności od wielkości kroimy albo na połówki albo na ćwiartki. Ser kroimy w kotkę. Oliwę mieszamy z przyprawami i tak powstałą zalewą skrapiamy wymieszane w dużej misce składniki.

Musiała być pyszna :)
OdpowiedzUsuń