czwartek, 9 maja 2013

Wegetariański cheesburger z grilla

Można zrobić wersję domową i grillową, obie jednakowo smaczne, nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu. Użyjcie takiej buły jaką najbardziej lubicie (u mnie ciabatta cebulowa), ser camembert też można dać smakowy np. z zielonym pieprzem, u mnie Turek lekki naturalny.

Składniki na 2 cheesburgery

krążek camemberta
pomidor
sałata roszponka
odrobina ketchupu
sól i pieprz

2 bułki

Ser przecinamy wzdłuż na pół, tak abyśmy otrzymali dwa serowe krążki. Układamy ser na połowie bułki i:
a) wersja z piekarnikiem - wstawiamy bułkę z położonym serem oraz drugą "suchą" część do piekarnika na ok 10 minut (temp. 150-160 stopni), wyciągamy dopiero jak ser zacznie się rozpuszczać, sucha część bułki będzie chrupiącym wierzchem zamykającym nam całość w swoistego "cheesburgera";
b) wersja z grillem - część bułki z serem, przykrywamy drugą, wierzchnią częścią bułki, zawijamy w sreberko i grillujemy  ok. 10-15 minut, aż ser zacznie się ciągnąć.
Po przygotowaniu bułek z serem dokładamy plasterki pomidora, sałatę, doprawiamy i dekorujemy ketchupem. 
Smacznego!

Wegetariański grill - edycja 2

6 komentarzy:

  1. Dziękuję :) Smakuje równie smacznie jak wygląda, mam nadzieję, że się skusisz:)

    OdpowiedzUsuń
  2. kusisz *.*

    zapraszam na tortillę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oh jak cudownie się serek ciągnie !

    OdpowiedzUsuń
  4. Jesteś wegetarianką, ale camembert nie jest wegetariański, gdyż w składzie ma podpuszke

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W żółtym serze również jest podpuszczka, niektóre firmy mleczarskie twierdzą, że używają chemicznej podpuszczki, jeśli jednak tak nie jest to nie jestem wegetarianką, nie jem mięsa.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...