Kilka dni temu na Durszlaku i Vegespocie zakończyły się akcje kulinarne, w których zbieraliśmy przepisy na wykorzystanie oleju kokosowego. Zebraliśmy 43 przepisy (12 na portalu Vegespot i 31 na Durszlaku), w ogromnej większości były to dania słodkie, ciasteczka, placuszki.
Wszystko pyszne!
Dziękuję za udział w akcji, to przyjemność być organizatorem takich miłych spotkań w kuchni ;)
Kto chciałby zapoznać się z właściwościami oleju kokosowego zapraszam do krótkiego opisu tutaj.
Obok kwasów tłuszczowych występują w nim witaminy z grupy B (B1, B2, B3), C, E, magnez, żelazo, cynk, potas, wapń, fosfor oraz kwas foliowy.
2. Olej kokosowy to jedyny olej mający właściwości odchudzające!
Pobudza przemianę materii i wspomaga gubienie zbędnych kilogramów. Szacuje się nawet, że po zastąpieniu dziennego spożycia tłuszczów olejem kokosowym, jesteśmy w stanie chudnąć nawet 0,5 kg tygodniowo – bez żadnych dodatkowych działań!
3. Czysty olej kokosowy możesz stosować tak jak normalny stosowany na co dzień olej.
Olej kokosowy nie jełczeje, nie pali się i świetnie nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach. Nadaje jedzeniu wyjątkowy posmak, który niektórzy porównują do orientalnych potraw.
4. Dzięki swojej stałej konsystencji olej kokosowy świetnie zastępuje masło.
Możesz używać go na co dzień do smarowania pieczywa.
5. Orzech kokosowy to jeden z dwóch naturalnych produktów, zawierających wysokie stężenie kwasu laurynowego.
Drugim jest… mleko matki! Kwas laurynowy ma wyjątkowe właściwości bakterio- i wirusobójcze porównywane do antybiotyków. Jednak w przeciwieństwie do nich –zwalcza tylko szkodliwe bakterie i wirusy, pozostawiając te mające dobroczynny wpływ na nasz organizm. Aż 50% składu oleju kokosowego stanowi kwas laurynowy!
*źródło
Zapraszam zatem do qucharzenia!
Czytam Twój wpis, w którym piszesz takie cudowności o oleju kokosowym i o tym że większość przepisów jest na słodko i przypomniałam sobie, że daję olej kokosowy do smalczyku wegetariańskiego a i smaruję chlebek a na to daję pomidorek i szczypiorek, to naprawdę wspaniałe śniadanko. Ach rozmarzyłam się, dziś podjadę go kupić!
OdpowiedzUsuńJak to jest z tym olejem kokosowym? Opinie sa baaaardzo skrajne.
OdpowiedzUsuńJa z olejem kokosowym przygotowuję domowe czekolady: mleczną i białą :)
OdpowiedzUsuńhttp://my-culinaryart.blogspot.com/2014/09/domowa-biaa-czekolada-z-bakaliami.html
http://my-culinaryart.blogspot.com/2014/09/domowa-mleczna-czekolada-z-orzechami.html