poniedziałek, 24 listopada 2014

Lasagne z boczniakami

Oj nie wiem czy ta wersja lasagne zasmakowałaby Garfieldowi :) Bez pomidorów, bez tony żółtego sera no i bez mięsa. Za to w środku odnajdziemy boczniaki, por, szpinak i do smaku ser cheddar. Zamiast kremowego jogurtu bałkańskiego (10% tłuszczu) można też dać śmietanę, w sumie to różnica tylko/aż 2% tłuszczu ;) 

Moje naczynie żaroodporne jest okrągłe i niestety forma lasagne jest troszkę zaburzona, muszę stanowczo kupić prostokątne naczynie do zapiekania, żeby uzyskać lepszy efekt wizualny. Mimo wszystko ta wersja lasagne jest "przesmaczna" :)

Składniki 

płaty makaronu lasagne (w zależności od wielkości naczynia do zapiekania)

opakowanie boczniaków
por
2 ząbki czosnku
400 g jogurtu bałkańskiego/greckiego/śmietany
przyprawy

twardy ser żółty np. cheddar 

świeży szpinak

tłuszcz - np. masło klarowane 

Por myjemy i szatkujemy, przysmażamy na maśle. Dodajemy pokrojone na drobno boczniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę wody - dusimy razem około 10-15 minut pod przykryciem, dość mocno doprawiamy, na końcu dodajemy jogurt i jeszcze odrobinę wody, w razie konieczności jeszcze doprawiamy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wykładamy pierwszą warstwę makaronu (suchy, nie trzeba go wcześniej obgotowywać). Na makaron przelewamy część sosu z boczniakami pilnując, aby makaron był w całości pokryty sosem, dajemy liście obmytego wcześniej szpinaku, a na szpinak sypiemy serem. Znowu makaron, sos, liście szpinaku i ser i...znowu to samo, aż do wykończenia sosu. Po wierzchu sypiemy obficie serem i ewentualnie lekko tłuszczem np. płatkami masła. Zapiekamy pod przykryciem około 40-45 minut w temperaturze 150-170 stopni. 
Podajemy lekko przestudzone, wtedy lepiej się kroi. 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...