wtorek, 5 czerwca 2012

Chudy sernik śniadaniowy (Bake&Taste)

Moje śniadania nie są ani nudne ani monotematyczne ponieważ lubię wymyślać co rusz coś nowego, wracać do starych przepisów, korzystać z sezonowych owoców itp., więc z chęcią sięgnęłam po przepis Kaś z Bake&Taste i zrobiłam swój własny sernik śniadaniowy. Ozdobiony truskawkami i galaretką (bez żelatyny - z firmy Delecta).

Składniki:
  • 1 kg sera na sernik (u mnie Emilki chudy)
  • 1/2 szklanki mleka (1,5%)
  • 5 jajek 
  • budyń śmietankowy (proszek)
  • 2 płaskie łyki kaszy manny
  • 2 łyżki słodzika (bądź innego cukru, wedle upodobań)
  • parę kropel aromatu śmietankowego
dodatkowo truskawki i galaretka truskawkowa

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka i pozostałe składniki zmiksować. Ubić białka, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Masę wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45-60 minut w 180 stopniach.
Po lekkim ostudzeniu ułożyć pokrojone w plasterki truskawki i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinkę (a najlepiej na całą noc).

U mnie porcja śniadaniowa to duży kawałek sernika + kawa Inka. Pyszne rozpoczęcie dnia.


17 komentarzy:

  1. z truskawkami... chyba nie mam wyjścia i muszę przynajmniej raz podmienić mój ulubiony budyń na galaretkę :)
    cieszę się, że smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie pychotki!!! nie ma bata, jutro idę po składniki.

    OdpowiedzUsuń
  3. a na Dukanie mogę go zrobić ?? wiadomo, że bez owoców i kaszy mannej , tylko co za to?

    OdpowiedzUsuń
  4. Asia - nigdy nie byłam na diecie proteinowej, nie chcę jej tu ani propagować ani komuś odradzać, myślę, że skoro ją stosujesz to wiesz co z czym zamienić, co dać a czego nie. Swoją drogą współczuję, bo można schudnąć 25 kg (jak ja) i nie odmawiać sobie TRUSKAWEK :) hehe

    OdpowiedzUsuń
  5. wiem , wiem co dawać , ale myślałam, że masz jakiś sposób na zamianę :) wiesz, działa na mnie ta dieta , za truskawkami nie tęsknię , a na pewno jak skończę Protal , przejdę do lekkiej "normalnej"diety :) ps. blog jest super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to życzę powodzenia i smacznego :) Dziękuję za miłe słowa zapraszam ponownie ;)

      Usuń
  6. kochanie SERNICZEK bombunia !!!!! dzięki za przepisy komponuj nowe smaki i wrzucaj nam tu :)to pisałam ja sky77 z vi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. dzisiaj będę robić :D!

    OdpowiedzUsuń
  8. galaretka tak a żelatyna- nie? to już nie wege przecież...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinnam nie komentować, bo wszystko jest napisane, są specjalne galaretki zagęszczane pektyną lub karagenem, a to nie są produkty odzwierzęce... Dlatego żelatyna nie, ale galaretka tak...

      Usuń
  9. Zrobiłam go na mleczku kokosowym. Pycha! Gładki, wilgotny a kokos ledwie wyczuwalny!
    BasiaP

    OdpowiedzUsuń
  10. a robiłaś może na stewii w tabletkach? bo dopiero zaczynam eksperymentować ze stewia ale mam tą w tabletkach i nie wiem jaki będzie przelicznik 2 łyżek na tabletki? z góry dziękuje za pomoc:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 15-20 tabletek, trzeba próbowac i tabletki najlepiej rozkruszyc łyżeczka

      Usuń
    2. dziękuje za pomoc ekspertki:)

      Usuń
  11. mam jeszcze jedno pytanko, która Twoim zdaniem jest lepsza stawia (głównie do pieczenia): w tabletkach, w proszku czy w płynie? bo chciałabym zamówić sobie jakąś ze strony stevija i szczerze mówiąc nie mogę się zdecydować....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam w tabletach i w krysztale - i ta kryształowa mnie najbardziej zachwyciła, zupełnie smak jak cukier...a w tabletkach też lubię, daję do wszystkiego - placki, budyń, kisiel, czasami kawa....

      Usuń
    2. jeszcze raz bardzo dziękuje za pomoc:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...