Awokado - jest źródłem witaminy: A, B1, B2, PP, C, K, H oraz substancji mineralnych, wapnia, potasu oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Kto by przypuszczał, że w tym niepozornym owocu znajduje się tyle substancji odżywczych. Owoc ten może nas uchronić przed wieloma chorobami,takimi jak choroby serca, wylewy krwi do mózgu i rak. Pomaga w łagodzeniu stresu i zmniejsza objawy napięcia przedmięsiączkowego.*
*http://www.milionkobiet.pl/zdrowie%2Fpozytywne-wlasciwosci-awokado,9194,1,a.html
Banany - mają wiele właściwości leczniczych. Jeden banan zawiera około 500 miligramów potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje równowagę płynów w organizmie. Niedobór potasu może być przyczyną zaburzeń akcji serca, mięśni, nerwów, drażliwości, biegunek i mdłości. Jak wynika z najnowszych badań, błonnik zawarty w bananach sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca - choroba wieńcowa, a w konsekwencji – zawału mięśnia sercowego. Ponadto banan zawiera magnez zwany " minerałem antystresowym ", który wpływa na pracę mózgu, mięśni, budowę kości i zębów.*
* http://zdrowieznatury.blox.pl/2011/09/BANAN.html
Kakao - jest bardzo bogatym źródłem magnezu, wapnia, chromu, żelaza, manganu czy cynku. Powszechnie wiadomo, że kakao świetnie wpływa na samopoczucie i koncentrację, redukuje stres i wyczerpanie. Przeciwutleniacze, których w dużych ilościach dostarcza nam kakao, mają nie tylko właściwości antyrakowe, ale też chronią przed wirusami, chorobami skóry i zapewniają dłuższą młodość.*
* http://w-spodnicy.ofeminin.pl/Tekst/Zdrowie/533707,1,Kakao-wlasciwosci--kakao-wlasciwosci-zdrowotne-.html
Miód rzepakowy - ma właściwości detoksacyjne, jest łagodny dla wątroby. Lecznicze właściwości miodu rzepakowego wykorzystuje się przy schorzeniach serca, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Przyśpiesza gojenie się ran i chroni przed zakażeniem.*
* http://www.ofeminin.pl/dolegliwosci-choroby/wlasciwosci-miodu-f63992.html
Przygotuj:
miękkie awokado
2 banany
2 łyżki kakao
łyżkę miodu lub syropu z agawy
Wszystko miksuj blenderem do uzyskania gładkiej masy.
Krem nadaje się jako smarowidło na kanapki (zamiennik nutelli).
Super pomysł i jak ładnie się komponuję z pieczywem ;)
OdpowiedzUsuńEkstra! Na pewno wypróuję.
OdpowiedzUsuńSuper przepis!
OdpowiedzUsuńjaaa super przepis. Wypróbuje jak mi tylko awokado "zmięknie" ;)
OdpowiedzUsuńDobrze, że jutro rano czeka mnie wizyta w sklepie, kupię wszystkie składniki!
OdpowiedzUsuńjak dobrze, że w mojej kuchni leży awokado!
OdpowiedzUsuńDziś zajadałam z naleśnikami, pyszne! ;)
OdpowiedzUsuńhttp://trzymetryherbatki.blogspot.com/
A sprawdziłaś może ile może stać w lodówce taka nutelka? :)
OdpowiedzUsuńta pasta to marzenie ! trafilas w sedno w moim przypadku PMS :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńbardzo dobra pasta :) polecam !!
OdpowiedzUsuńPyszna pasta! A wiesz może ile może postać w lodówce? :)
OdpowiedzUsuń