piątek, 22 marca 2013

Wegetariańskie gołąbki z kaszą gryczaną

Kolejny przepis na wegetariańskie gołąbki. Coś ostatnio zasmakowałam w tej potrawie :)
Te gryczane zjadłam z ziemniakami i brokułami, a zamiast sosu posłużyłam się gotowcem, czyli ostrym ketchupem.


Składniki na 10 gołąbków

Szklanka (200 g) ryżu np. firmy Kupiec
pół szklanki amarantusa (firmy EkoProdukt)
woreczek kaszy gryczanej z grzybami firmy SyS
cebula + łyżka oleju do podsmażenia

przyprawy

kapusta włoska

Ryż, amarantus i kaszę gryczaną ugotować razem w sporym garnku, przyprawić na sam koniec. Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oleju. Dodać do farszu. Wymieszać dokładnie. W sparzone liście kapusty włoskiej  zawijać farsz. Uformowane gołąbki gotować około godziny w bulionie zrobionym z mieszanki przypraw i wody. 


Gołąbki zawsze napawały mnie strachem :)
A właściwie nie gołąbki, tylko "parzenie" kapusty. Jednak kilka prób, kilka doświadczeń i już nie podchodzę do tej potrawy jak do jeża. Mimo wszystko gołąbki kojarzą się z większymi imprezami rodzinnymi, raczej nie jadało się ich u nas tak o sobie w tygodniu, a to na prawdę bardzo fajne urozmaicenie obiadu, zamiast kotleta :) Kombinujmy zatem z gołąbkami nie tylko od święta, nadmiar można zamrozić i wyciągnąć w kryzysowej sytuacji, zmiana sosu lub dodatków powoduje, że za każdym razem mogą smakować inaczej.

8 komentarzy:

  1. Wnętrze gołąbków- połączenie niesamowite:)Musiały być pyyyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę w końcu zebrać się do zrobienia wegetariańskich gołąbków ... :) muszą smakować wyśmienicie :) w szczególności z kaszą i grzybami .. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za dodanie przepisu. Poproszę o banerek akcji.

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fotogeniczne :) Dziękujemy za zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również dziekuję za przyjęcie :)

      Usuń
  5. Muszą być naprawdę smaczne, będę musiała wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam jeszcze prośbę jeśli to możliwe, o podanie przepisu na wykorzystanie skrobi kuzu. Z góry dziękuję. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze nie miałam okazji używać skrobi kuzu, ale na pewno na necie jest dużo przepisów z jej wykorzystaniem, pewnie w większości na portalach wegetariańskich :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...