Uwielbiam boczniaki, uwielbiam naleśniki i uwielbiam Puszkę, w ten oto sposób powstało mistrzowskie danie obiadowe.
Naleśniki (8-10 sztuk)
jajko
250 gram mąki (u mnie sama owsiana, spisała się idealnie)
dwie szklanki wody (można zmieszać z mlekiem)
pół łyżeczki soli
+ łyżeczka rozsmarowanego oleju na patelni, u mnie wystarczyło
posmarowac przed smażeniem pierwszego naleśnika reszta
smażona na sucho
Nadzienie z boczniaków
tacka boczniaków (ok.200gram)
duża cebula
250 gram serka homogenizowanego naturalnego 3% lub gotowy ser twarożek
szczypiorek
przyprawy
Składniki na naleśniki wymieszać dokładnie mikserem, smażyć na rozgrzanej patelni.
Posiekaną cebulę przysmażyć na odrobinie tłuszczu aż będzie
zarumieniona. Dodać pokrojone w kosteczkę boczniaki, posolić i przykryć na około
15 minut aż zmiękną, dusić na małym ogniu. Doprawić do smaku. Zawartość
patelni połączyć z serem, doprawić do smaku. Posmarować naleśnika, obsypać
szczypiorkiem, zawinąć i zjeść.
Dużo białka! Mniam!
Dużo białka! Mniam!
hej Karolinko. Dodałam adres Twojego bloga na swoim. Jak masz ochotę, to zrób to samo - nie koniecznie wszystkie dania są wege, ale zawsze można coś znaleźć: http://kamila19851.blox.pl/html (to...ja oczywiście :P)
OdpowiedzUsuńUwielbiam naleśniki ,ale takich jeszcze nie jadłam . Chciałabym zapytać czy boczniki można zastąpić jakimś innymi grzybami? hmm jak tylko ten przepis zobaczyłam to zgłodniałam i oczami wyobraźni widzę jak je jem kęs po kęsie :)
OdpowiedzUsuńOczywiście np. pieczarkami/kurkami ale polecam wydać 5 zł na boczniaki bo to bardzo zdrowe grzyby!
Usuńaha , to jednak z boczniakami sprawdzę :)
Usuńnie ma to jak naleśniczki , czy wytrawne czy na słodko ,zawsze pyszne i można zdrowo ;)
OdpowiedzUsuń