Autorski przepis, nawrzucałam to na co miałam ochotę, wymieszałam i usmażyłam. Efekt? Miękkie, puszyste pancakes najeżone jagodami goji i musli.
Składniki na ok. 15 placuszków
małe mleczko skondensowane niesłodzone (200 g)
mały banan
3 łyżki mąki (polecam amarantusową z firmy EkoProdukt, bo to jedna z najzdrowszych mąk!)
3 łyżki ulubionego musli (u mnie osobista mieszanka z firmy Musli Tak Jak Chcesz)
2 łyżki jagód goji (do kupienia w DorBio)
2 jajka
Jajka zmiksować mikserem na jednolitą masę. Dodać mleczko, rozgniecionego banana, mąkę, musli, jagody i wymieszać - najlepiej łyżką. Smażyć na rozgrzanej patelni, pod przykryciem aż do pojawienia się malutkich dziurek - wtedy przewracać, najlepiej smażyć na małym ogniu - troszkę dłużej, ale przynajmniej kolor mają złotobrązowy. Można patelnię posmarować lekko tłuszczem przed pierwszym nałożeniem ciasta - wy najlepiej znacie możliwości swoich patelni, u mnie to się sprawdza.
Z musli? Brzmią ciekawe takie placuszki :) I smacznie!
OdpowiedzUsuńMm pycha :)
OdpowiedzUsuńchociaż do pancakes rzadko dodaję cukier, to wersja z musli jest bardzo kusząca... :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam !
hehe, ja robię podobnie, tylko zamiast mleka skondensowanego daję serek homogenizowany, a zamiast mąki otręby ;) Są pyszne-uwielbiam ;)Najlepsze z dżemem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
CzterolistnaKoniczynka
świetne , zdrowe placuszki - idealne na śniadanko ;D
OdpowiedzUsuń