wtorek, 12 marca 2013

Pancakes z musli i goji - bez cukru

Autorski przepis, nawrzucałam to na co miałam ochotę, wymieszałam i usmażyłam. Efekt? Miękkie, puszyste pancakes najeżone jagodami goji i musli.

Składniki na ok. 15 placuszków

małe mleczko skondensowane niesłodzone (200 g)
mały banan
3 łyżki mąki (polecam amarantusową z firmy EkoProdukt, bo to jedna z najzdrowszych mąk!)
3 łyżki ulubionego musli (u mnie osobista mieszanka z firmy Musli Tak Jak Chcesz)
2 łyżki jagód goji (do kupienia w DorBio)
2 jajka

Jajka zmiksować mikserem na jednolitą masę. Dodać mleczko, rozgniecionego banana, mąkę, musli, jagody i wymieszać - najlepiej łyżką. Smażyć na rozgrzanej patelni, pod przykryciem aż do pojawienia się malutkich dziurek - wtedy przewracać, najlepiej smażyć na małym ogniu - troszkę dłużej, ale przynajmniej kolor mają złotobrązowy.  Można patelnię posmarować lekko tłuszczem przed pierwszym nałożeniem ciasta - wy najlepiej znacie możliwości swoich patelni, u mnie to się sprawdza.

5 komentarzy:

  1. Z musli? Brzmią ciekawe takie placuszki :) I smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. chociaż do pancakes rzadko dodaję cukier, to wersja z musli jest bardzo kusząca... :)
    pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  3. hehe, ja robię podobnie, tylko zamiast mleka skondensowanego daję serek homogenizowany, a zamiast mąki otręby ;) Są pyszne-uwielbiam ;)Najlepsze z dżemem :)
    Pozdrawiam,
    CzterolistnaKoniczynka

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne , zdrowe placuszki - idealne na śniadanko ;D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...