Za oknem co najmniej 10centymetrowa warstwa śniegu, nadzieja na nadejście wiosny przygasa w moim sercu, prognozy pogody zmieniają się z godziny na godzinę, niestety wciąż zapowiadają śnieg ewentualnie śnieg z deszczem. Humoru dobrego brak. Ale przynajmniej na talerzu mieliśmy ostatnio troszkę wiosny...
opakowanie rukoli (100 g)
4 jajka
300 gram pomidorków koktajlowych
2 łyżki oleju kukurydzianego Oleofarm
4 kromeczki razowca
kulka mozzarelli light
4 łyżeczki siemienia lnianego (u mnie Len Złocisty firmy Sante)
przyprawy wg uznania u nas pieprz, sól, zioła prowansalskie
Jajka ugotować na twardo. Rukolę i pomidorki umyć pod bieżącą wodą, odsączyć. Sałatę wymieszać z olejem kukurydzianym i przyprawami, ułożyć na talerzu. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Jajka obrać i pokroić. Ułożyć na sałacie.
Na chleb położyć pokrojoną mozzarellę, obsypać przyprawami i siemieniem lnianym. Zapiekać około 12 minut w temp. 180 stopni.
Jest to olej tłoczony na zimno, a więc nadaje się do potraw nie wymagających obróbki termicznej - do sałatek jak znalazł! Dzięki wysokiej zawartość witaminy E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych olej kukurydziany przyczynia się do obniżania poziomu cholesterolu we krwi
działa przeciwmiażdżycowo oraz zapobiega powstawaniu nowotworów.
Sportowcy chętnie sięgają po olej kukurydziany z zimnego tłoczenia,
który ma korzystny wpływ układ mięśniowy i naczyniowy.*



Bardzo mi się podoba ta propozycja!:-)
OdpowiedzUsuń