niedziela, 14 lipca 2013

Makaron z jagodami po wegańsku

Makaron mogłabym jeść codziennie, tylko zdrowy rozsądek mnie przed tym chroni, bo pewnie znowu wyglądałabym jak kuleczka :) Coraz częściej przekonuję się do makaronu na słodko, z owocami i bakaliami, jest to miłe urozmaicenie obiadów, szczególnie latem, kiedy wysyp jagód, malin i borówek jest największy. Tym razem zapraszam Was na makaron z jagodami w wersji wegańskiej - ze śmietanką sojową, neutralną w smaku, bogatą w białko i nadającą się nie tylko dla wegan, ale także dla osób uczulonych na białko mleka. 

Takie cuda jak śmietankę sojową można nabyć w internetowym sklepie Evergreen, któremu dziękuję za możliwość wypróbowania nietypowych produktów wegańskich.

Owoce jakich użyjemy do przygotowania oczywiście mogą ulec zamianie na inne, a śmietana może być też zwykła (choć osobiście wybrałabym w takiej wersji jogurt bałkański lekki). 

Całość przygotowania zajmuje tyle co ugotowanie makaronu, a im więcej jagód zmiksujemy tym więcej sosu otrzymamy. Danie nadaje się do spałaszowania na łonie natury, jest równie smaczne na ciepło jak i na zimno, wystarczy przełożyć zmieszany makaron z owocami do pojemnika i w drogę!

Składniki na 2 porcje

makaron pełnoziarnisty (np. gniazda)
2 szklanki jagód
płatki migdałów 
ewentualnie odrobina syropu z agawy lub innej substancji do słodzenia (u mnie obyło się bez niczego)

Makaron gotujemy w wodzie. W drugim garnku dusimy jagody ze śmietaną, część jagód warto rozgnieść widelcem (lub blenderem), aby puściły sok, jeśli jest taka potrzeba dosładzamy. 
Gdy makaron będzie już ugotowany dodajemy go do jagód
i mieszamy, ozdabiamy migdałami. 


Piknik z dzieckiem, czyli obiad na zimnoJagodowo Nam edycja 5!

9 komentarzy:

  1. Oj, też kocham makaron :)
    Bardzo apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pięknie wygląda taki fioletowy makaron z migdałową posypką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne zdjęcia, a jagód zazdroszczę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm jagody !! super makaronowy przepis ;D wygląda cudnie !
    miłej niedzieli ;*

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialnie wygląda! Aż szkoda jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Karolino czy Twój pamiętnik nie będzie już dostępny dla zarejestrowanych? Jeżeli tak to szkoda , milo go się czytało i dodawał otuchy w walce z kilogramami.pozdrawiam.Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Póki co zablokowałam "tylko dla znajomych" gdyż podejrzewam, że zrobi się bardzo osobisty :) Zresztą jakieś zeschizowane katoliczki rzuciły się na bloga i teraz będzie też moderacja komentarzy czego wolałam unikać, no ale niestety...

      Usuń
  7. mm.. pysznie
    Pozdrawiam i dziękuję za przepis do Jagodowo Nam 5! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O ja cie, wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...