poniedziałek, 15 lipca 2013

Koktajl z buraka i sezonowych owoców

Lubicie buraki? Osobiście nie jest to jakieś moje ulubione warzywo, zjem, ale bez zachwytu. Oczywiście najczęściej spożywamy buraki w barszczu czerwonym, jednak szukając informacji o wyciskarkach do soku, natknęłam się na przepisy zawierające buraki jako jeden ze składników koktajli i musów owocowych. Postanowiłam spróbować. Ostatnie tegoroczne truskawki i soczyste gruszki wylądowały w koszyczku zakupowym. No i oczywiście burak również. 

Koktajl - mus zrobiłam w Thermomixie, jest on raczej bardziej do wyjadania łyżeczką niż picia przez słomkę, dlatego kilka moich wakacyjnych śniadań wyglądało właśnie w ten sposób, mus z buraka i musli - w tym przypadku musli Tak Jak Chcesz - Ultramaraton. 

Składniki na porcję śniadaniową

burak
2 szklanki truskawek/jagód/malin/borówek
soczysta gruszka/jabłko
pół szklanki wody mineralnej


Buraka obieramy, truskawki pozbawiamy szypułek, a gruszkę po umyciu wydrążamy z gniazda nasiennego. Wszystkie składniki oprócz wody miksujemy dokładnie w Thermomixie lub blenderze. Ta czynność zajmuje około minuty, ponieważ buraka należy mocno zmiksować. Dodajemy wodę do rozcieńczenia i miksujemy przez chwilkę jeszcze raz. Przelewamy do wysokiej szklanki, obsypujemy ulubionym musli. Zjadamy łyżeczką. 

Spośród wszystkich witamin w buraku ćwikłowym znajdziemy ponadprzeciętne ilości witaminy znanej jako kwas foliowy (czasem nazywanej witaminą B9).

9 komentarzy:

  1. z burakiem? to mnie zaintrygowałaś... :)
    ale kolor to ten koktajl ma niesamowity :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się taki pomysł na dodatek buraka w koktajlu. Trzeba będzie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł. Jeszcze nigdy nie piłam nic takiego z burakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja właśnie poszukuję inspiracji do smacznego przemycenia warzyw w sokach. bardzo chętnie poczytam inne propozycje, ta trafia do mnie w 100% :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy przepis, na pewno wypróbuję :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. intrygujący przepis, ale ma sporą wadę. nie łączymy w jednym posiłku warzyw z owocami. przerwa między jednym a drugim powinna wynosić minimum 30 minut.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o różny czas trawienia owoców i warzyw, różne środowisko w żołądku niezbędne do strawienia warzyw i owoców. Tu jest to prosto i ciekawie wyjaśnione http://www.ekoquchnia.pl/2009/09/laczenie-grup-zywnosci/
      Jeszcze tu http://forum.wegerodzina.pl/viewtopic.php?t=2451

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...