niedziela, 12 maja 2013

Sojowe orzeszki z piekarnika

Widziałam je na kilku wegetariańskich blogach, zawsze opinie były pozytywne i zachęcające do spróbowania. Zaryzykowałam i...wpadłam jak śliwka w kompot - uwielbiam je! Robię je już kolejny raz i za każdym razem są lepsze, aby były naprawdę "orzechowe" czyli chrupiące należy nauczyć się swojego piekarnika - soja bowiem musi być mocno upieczona ale nie spalona. Ja piekę je na opcji z termoobiegiem w 180 stopniach, jednak 15 minut jak jest podane w niektórych przepisach jest w moim przypadku nie wystarcza, u nas nawet 40 minut siedzą w piekarniku, trzeba je co jakiś czas przemieszać i wtedy też można sprawdzić czy są wystarczająco chrupiące. 

Robiłam je z soi i z ciecierzycy - kupuję duże, kilogramowe opakowania w sklepie BadaPak.

Wystarczy ugotowane wcześniej ziarna strączków obsypać ulubionymi przyprawami (papryką ostrą, chilli, wasabi, gotowymi mieszankami np. do gyrosa), dodać łyżkę oleju, wymieszać i zostawić na noc w lodówce, żeby smaki przypraw weszły do środka nasionek. 
Ja robię ze szklanki suchego ziarna - po ugotowaniu robi się tego objętościowo 2,5 raza więcej.

"Zamarynowaną" soję (lub ciecierzycę) rozsypujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wsadzamy do nagrzanego piekarnika - 180 stopni to minimum. A potem to już zależy od sprzętu i upodobań, niektórym wystarczy 15 minut, niektórzy będą czekać pół godziny, ale na pewno warto, bo orzeszki sojowe są przepyszne i zdrowe!
Można je zjeść do wieczornego seansu filmowego - zamiast czipsów, ale nadają się także jako dodatek do sałatek. 

17 komentarzy:

  1. Pycha są ! Też takie kiedyś robiłam ale z samej ciecierzycy, teraz muszę z soi spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm super wyglądają, chyba się skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, zdrowa przekąska!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile taka porcja może miec kalorii ?

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam :D robiłam dawno temu ciecierzycę, ale po Twoim wpisie na pewno spróbuję z soją :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy soja i ciecierzyca mają być surowe przed "marynowaniem" i pieczeniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. WCZEŚNIEJ UGOTOWANE, koniecznie!

      Usuń
    2. O ja Cię kręcę, ślepota ze mnie, napisane jest 'wcześniej ugotowane ziarna', dopiero zauwazyłam :) No i także muszę podzięować za link do slkepu BadaPak, rzeczywiście mają ciekawą ofertę.

      Usuń
  7. dzięki za cynk na sklep, jest świetny! Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  8. Już wiem co zrobię z nadmiarem soi w mojej szafce !

    OdpowiedzUsuń
  9. to bedzie mój pierwszy eksperyment z soją. Stad pytanie, jako, że na opakowaniu pisze: soję należy moczyć 12 godzin (podobnie jak fasolę) a nastepnie gotowac ok 2,5 godziny. W przypadku tego przepisu nalezy stosowac się również do tej instrukcji? może nie ma potrzeby moczenia? i jak sprawa ma sie do ciecierzycy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Soję koniecznie trzeba namoczyć, co najmniej 12 godzin. Potem wodę odlać i gotować w świeżej ok. 2 godzin. BEZ SOLI! Ciecierzycę moczy się co najmniej 4 godziny i w tej samej wodzie gotuje około 1,20. TEZ BEZ SOLI.

      Usuń
    2. Dziękuję za informacje. Pospieszyłam się i zrobilam "po swojemu", czyli namoczyłam obydwa ziarna razem i zostawiłam na noc. Później razem zagotowałam i faktycznie - soja była super chrupka po upieczeniu ale ciecierzyca gumowata.. Nastepnym razem zrobie wg Twojej instrukcji.

      Usuń
  10. zrobiłam według Twojego przepisu. Pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę wypróbować! A czy można użyć ciecierzycę z puszki?

    OdpowiedzUsuń
  12. Ugotowałam za dużo ciecierzycy, została tak mniej więcej szklanka i hmm co tu zrobić... i przypomniał mi się ten przepis. Jest pysznie :)
    A na śniadanie miałam dziś serniczki z patelni, bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...