Zwykły obiad, ale czasami na rzeczy najprostsze ciężko wpaść :)
Potrzebujemy dla 2 osób:
ziemniaki (ok. 5 sztuk)
suszony tymianek
sól i paprykę w proszku
łyżkę oleju
kotlety sojowe (polecam firmy Orico)
przyprawy do przygotowania wywaru, w którym będziemy moczyć soję
jajko
otręby (np. ze sklepu Ekolandia24)
olej rzepakowy do smażenia
mix sałat (np. z roszponką)
paprykę
kiszone ogórki
łyżka oliwy z oliwek
Ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, wsypujemy do miski, doprawiamy i polewamy oliwą. Mieszamy i najlepiej odstawić na 2-3 godziny do lodówki, ale jeśli nie ma czasu można pominąć. Przekładamy na papier do pieczenia i zapiekamy ok. 30-40 minut w temp. 180 stopni. Można na koniec włączyć termoobieg żeby ziemniaczki były chrupiące.
Kotlety moczyć w gorącym wywarze z przypraw ok. 10 minut. Obtoczyć w jajku a później w otrębach i smażyć na złoto.
Paprykę pokroić w kosteczkę, ogórki również - wymieszać z sałatą i oliwą.
SMACZNEGO!
Proste i pyszne - to lubię :)
OdpowiedzUsuńOd czasu do czasu warto ją zjeść kotlety sojowe, ze względu na właściwości soi. Mój przepis: -> sałatka z kotletów sojowych
OdpowiedzUsuń