środa, 5 grudnia 2012

Risotto pieczarkowe z quinoa

Szybkie i smaczne danie, jednogarnkowe i zdrowe. Czego chcieć więcej? Może tylko dokładki ;)

500 gram pieczarek
woreczek ryżu basmati firmy Sonko
2 łyżki ziaren quinoa firmy Sante
łyżka oliwy do smażenia
przyprawy (w tym ewentualnie prażona cebulka)
wrząca woda (około szklanki)

Pieczarki obrać, pokroić na preferowane kawałki (u mnie plasterki). Rozgrzać na patelni oliwę i dusić pieczarki do zmniejszenia objętości, doprawić do smaku. Wsypać ryż i ziarna quinoa na patelnię z pieczarkami, wymieszać, aby ziarenka poobklejały pieczarki. Zalać lekko wodą (na początek pół szklanki), zamieszać, przykryć i dusić aż do wchłonięcia płynu, jeśli ryż i quinoa nie są miękkie (a raczej po ok. 10 minutach nie będą) dolać znowu wody i czekać aż ziarenka ją pochłoną. Cały proces zajmuje ok. 20 minut. Przed podaniem można posypać prażoną cebulką.


9 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa i smaczna propozycja ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne to risotto! : ) wypróbuję : )
    a ja przy okazji mam takie pytanie... tak sobie odwiedzam Twojego bloga... i zastanawiam się co byś mi doradziła: jestem vege, od niedawna, do tego mam skazę białkową i nie mogę jeść białka zwierzęcego bo mój organizm go nie toleruje... co ja mam jeść? : ) możesz mi doradzić coś konkretnego? : ) byłabym wdzięczna! : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko mi coś doradzić bo ja jem nabiał a rozumiem, że u Ciebie odpada? To bardziej pytanie do wegan zatem. Ja jem to co widać na blogu, dużo bakalii, orzechów, nabiału, kasz, makaronów i oczywiście warzyw i owoców. Polecam amarantus i quinoe bo zawierają dużo składników odżywczych, a komponują się swietnie zarówno na ostro jak i na słodko.

      Usuń
    2. ja Ci z chęcia pomogę, bo mam ten sam problem z córka. tu moj mail izucha1@wp.pl

      Usuń
  3. Mniaaaaam, Kobieto! Dzieki Tobie mam pomysł na dzisiejszy obiad, dziekuję :-*

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno smaczne, choc to nie jest risotto (raz, ze ryz nie taki, dwa - metoda gotowania zupelnie inna).

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowita propozycja :) Będę musiała sobie zrobić w niedalekiej przyszłości taki obiad.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie lubię jak w przepisach jest podana "oliwa do smażenia" - oliwa z oliwek nadaje się super do sałatek i dań na zimno, ale do smażenia olej rzepakowy jest znacznie lepszy i zdrowszy.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...