Coraz więcej osób unika mąki pszennej, cukrów, tłuszczy. Nie tylko ze względu na dbanie o smukłą linię, ale też ze względu na alergie pokarmowe. To z myślą o tych osobach powstały takie ciacha jaglane, które są niezwykle delikatne, aromatyczne i smaczne. Nuta piernikowa pozwala cieszyć się "niby" piernikami alergikom, chorym na celiakie, ale także wszystkim, którzy lubią zdrowe słodycze!
Składniki na 15 ciastek
2 szklanki ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej (u mnie z firmy Kupiec)
2 duże, dojrzałe banany
szklanka rodzynek bez siarki
1/3 szklanki wrzątku
łyżeczka cynamonu
łyżeczka przyprawy do piernika
ew.płatki migdałów do ozdoby
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie rozdrabniamy je w Thermomixie (lub blenderem) wraz z wodą. Dodajemy kaszę, banany i przyprawy, miksujemy do połączenia wszystkich składników. Przekładamy łyżką na blachę z papierem do pieczenia, ozdabiamy płatkami migdałów, wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Pieczemy około 20 minut z termoobiegiem.
Gdy ostygną wsadzamy do lodówki, wtedy kasza ładnie zwiąże i ciasteczka mimo, że miękkie to będzie można wziąć normalnie do ręki :)
Jeśli zostanie nam masa to można ją po prostu wyjeść łyżką, jest przesmaczna, chyba nawet lepsza niż w formie ciastek :) Zdecydowanie będę robić ją sobie na śniadania!
Przepis zapożyczyłam od BibliaSmaków
też ostatnio takie robiłam, tylko z orzechami włoskimi :)
OdpowiedzUsuń