 Coraz więcej osób unika mąki pszennej, cukrów, tłuszczy. Nie tylko ze względu na dbanie o smukłą linię, ale też ze względu na alergie pokarmowe. To z myślą o tych osobach powstały takie ciacha jaglane, które są niezwykle delikatne, aromatyczne i smaczne. Nuta piernikowa pozwala cieszyć się "niby" piernikami alergikom, chorym na celiakie, ale także wszystkim, którzy lubią zdrowe słodycze!
Coraz więcej osób unika mąki pszennej, cukrów, tłuszczy. Nie tylko ze względu na dbanie o smukłą linię, ale też ze względu na alergie pokarmowe. To z myślą o tych osobach powstały takie ciacha jaglane, które są niezwykle delikatne, aromatyczne i smaczne. Nuta piernikowa pozwala cieszyć się "niby" piernikami alergikom, chorym na celiakie, ale także wszystkim, którzy lubią zdrowe słodycze! 
Składniki na 15 ciastek
2 szklanki ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej (u mnie z firmy Kupiec)
2 duże, dojrzałe banany
szklanka rodzynek bez siarki
1/3 szklanki wrzątku
łyżeczka cynamonu
łyżeczka przyprawy do piernika
ew.płatki migdałów do ozdoby
 Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie rozdrabniamy je w Thermomixie (lub blenderem) wraz z wodą. Dodajemy kaszę, banany i przyprawy, miksujemy do połączenia wszystkich składników. Przekładamy łyżką na blachę z papierem do pieczenia, ozdabiamy płatkami migdałów, wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie rozdrabniamy je w Thermomixie (lub blenderem) wraz z wodą. Dodajemy kaszę, banany i przyprawy, miksujemy do połączenia wszystkich składników. Przekładamy łyżką na blachę z papierem do pieczenia, ozdabiamy płatkami migdałów, wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. 
Pieczemy około 20 minut z termoobiegiem.
Gdy ostygną wsadzamy do lodówki, wtedy kasza ładnie zwiąże i ciasteczka mimo, że miękkie to będzie można wziąć normalnie do ręki :)
Jeśli zostanie nam masa to można ją po prostu wyjeść łyżką, jest przesmaczna, chyba nawet lepsza niż w formie ciastek :) Zdecydowanie będę robić ją sobie na śniadania!
Przepis zapożyczyłam od BibliaSmaków
 
 

też ostatnio takie robiłam, tylko z orzechami włoskimi :)
OdpowiedzUsuń