środa, 17 grudnia 2014

Ciacha jaglane - wegańskie, bez tłuszczu i cukru

Coraz więcej osób unika mąki pszennej, cukrów, tłuszczy. Nie tylko ze względu na dbanie o smukłą linię, ale też ze względu na alergie pokarmowe. To z myślą o tych osobach powstały takie ciacha jaglane, które są niezwykle delikatne, aromatyczne i smaczne. Nuta piernikowa pozwala cieszyć się "niby" piernikami alergikom, chorym na celiakie, ale także wszystkim, którzy lubią zdrowe słodycze! 



Składniki na 15 ciastek

2 szklanki ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej (u mnie z firmy Kupiec)
2 duże, dojrzałe banany
szklanka rodzynek bez siarki
1/3 szklanki wrzątku
łyżeczka cynamonu
łyżeczka przyprawy do piernika

ew.płatki migdałów do ozdoby

Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie rozdrabniamy je w Thermomixie (lub blenderem) wraz z wodą. Dodajemy kaszę, banany i przyprawy, miksujemy do połączenia wszystkich składników. Przekładamy łyżką na blachę z papierem do pieczenia, ozdabiamy płatkami migdałów, wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. 
Pieczemy około 20 minut z termoobiegiem.

Gdy ostygną wsadzamy do lodówki, wtedy kasza ładnie zwiąże i ciasteczka mimo, że miękkie to będzie można wziąć normalnie do ręki :)

Jeśli zostanie nam masa to można ją po prostu wyjeść łyżką, jest przesmaczna, chyba nawet lepsza niż w formie ciastek :) Zdecydowanie będę robić ją sobie na śniadania!

Przepis zapożyczyłam od BibliaSmaków



1 komentarz:

  1. też ostatnio takie robiłam, tylko z orzechami włoskimi :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...