niedziela, 24 maja 2015

Krem ze świeżych ogórków dla niemowlaka (8+)

Świeże ogórki kojarzą się z wiosną i latem, nie jadam szklarniowych tylko te nasze, polskie - gruntowe. Mają intensywny smak i zapach. Wystarczy dosłownie kilka sztuk, aby świeży aromat rozpostarł się w kuchni. Taką zupę - krem możecie podać dziecku, które skończyło 8 miesięcy, należy uważać na seler ponieważ jest mocnym alergenem, ale jeśli dziecko nie ma problemów z rozszerzaniem diety dodawajcie go śmiało, bo jest bardzo zdrowy. 

Składniki na zupę dla rodziców i malucha

3 ogórki gruntowe
3 ziemniaki
pietruszka
biała część pora
kawałek selera (tylko, jeśli maluch nie ma alergii)
3-4 łyżki kaszy jaglanej
łyżeczka masła klarowanego
ok.1,5 litra wody

opcjonalnie jajka ugotowane na twardo (dla malucha żółtko)

Warzywa obieramy, kroimy na kawałki lub ścieramy na tarce. Wszystkie (oprócz ogórków) zalewamy wodą, dodajemy kaszę i masło- doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy ogórki i razem gotujemy jeszcze 5 minut. Sprawdzamy czy kasza jest miękka i jeśli tak to miksujemy całość na krem. Jeśli chcemy wzbogacić zupę możemy podać na talerzu z jajkami ugotowanymi na twardo, dla malucha który nie skończył jeszcze roczku z samym żółtkiem. 
Rodzice mogą zjeść krem z grzankami lub groszkiem ptysiowym, dziecku też można namoczyć grzankę i podać jeśli dobrze toleruje pieczywo. 
Sól i pieprz dla rodziców dodajemy na talerzu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...