Strączkowe są ważne w odżywianiu wegetarian, dlatego powinny często gościć na naszych stołach.
Dziś proponuję danie z wykorzystaniem fasoli, ziemniaków i młodej cukinii, nie znalazłam odpowiedniejszej nazwy niż GULASZ i tak niech pozostanie.
Dziś proponuję danie z wykorzystaniem fasoli, ziemniaków i młodej cukinii, nie znalazłam odpowiedniejszej nazwy niż GULASZ i tak niech pozostanie.
szklanka fasoli białej Jaś
10 młodych, małych ziemniaków
cukinia
puszka pomidorów (najlepiej bez dodatku cukru)
duża cebula
2 łyżki majeranku
przyprawy (sól, pieprz itp.)
+ odrobina tłuszczu do smażenia cebuli
Fasolę namoczyć co najmniej 5 godzin (a najlepiej całą noc). Ugotować w świeżej wodzie do miękkości. Ziemniaki oskrobać i ugotować. Cebulę zeszklić na patelni posmarowanej tłuszczem, dodać do niej pokrojoną w kostkę cukinię ze skórką. Dorzucić pomidory i doprawić do smaku. Połączyć z ugotowaną fasolą i ziemniakami. Podawać jako samodzielne danie, jest sycące i pełne wartościowych składników.
"Fasola „Jaś” BIOFUTURO to jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych odmian fasoli. Jej delikatny, słodki smak jest doskonałym uzupełnieniem wielu dań. Szczególnie dobrze smakuje ze świeżymi warzywami, np. z pomidorami i cebulą oraz z dodatkiem grzybów. Doskonała do zup, sałatek, dań jednogarnkowych, sosów pomidorowych, wegetariańskiego pasztetu z fasoli, oraz jako pieczona na słodko z miodem. Przed spożyciem fasolę należy moczyć w wodzie przez kilka godzin, a następnie gotować do miękkości w świeżej wodzie.
Polecana weganom i wegetarianom."