sobota, 28 lutego 2015

Jadłospis 28.02.2015

Śniadanie - 2 kromki chleba z awokado, kiełkami i rzodkiewką, 2 jajka oraz kilka daktyli 

II śniadanie - lody z masłem orzechowym i kawałkami czekolady z Lidla + w miseczce banan, mieszanka orzechów i crunchy z orzechami pekan - bosssskie to było!!!

Obiad - ciecierzyca w sosie pomidorowym z pieczarkami i ziemniakami

Kolacja - kromka z dżemem figowym, jogurt grecki z wsadem jagodowym i jabłko

poniedziałek, 23 lutego 2015

Jadłospis 22.02.2015

Śniadanie - płatki jaglane ugotowane na mleku ryżowym z bananem, żurawiną, słonecznikiem, karobem i syropem z agawy

II śniadanie - smoothie z ananasa, imbiru i mleka ryżowego

Obiad - 4 trójkąty pizzy Warzywniak XXL  

Kolacja po wieczornym spacerze, na rozgrzanie - kisiel słodzony ksylitolem z dodatkiem kaszy jaglanej dmuchanej

sobota, 21 lutego 2015

Jadłospis 21.02.2015

Śniadanie -  płatki jaglane na mleku ryżowym z bananem, żurawiną i karobem 

II śniadanie - 2 kromki chleba 5 ziaren - jedna z awokado i jajkiem a druga z paprykarzem wegetariańskim i żółtym serem oraz smoothie z ananasa, imbiru i mleka ryżowego

Obiad - wczorajsza duszona w pomidorach fasolka z selerem, marchewką i pietruszką z  kaszą gryczaną niepaloną 

Podwieczorek - jogurt naturalny bio z "dmuchaną" jaglanką i gruszka

Kolacja - jeszcze jedna niewielka tym razem porcja obiadu ;)

piątek, 20 lutego 2015

Jadłospis 20.02.2015

Śniadanie - 2 kromki razowca z awokado, paprykarzem z kaszą jaglaną, pomidorki koktajlowe, ser żółty, ogórki kiszone i jajko

II śniadanie - smoothie z ananasa, imbiru i mleka ryżowego

Przed późnym obiadem - gruszka, jogurt naturalny i musli orkiszowe

Obiad - makaron szpinakowy i duszona fasola z pietruszką, selerem, marchewką i pomidorami (na maśle klarowanym)

Kolacja - jogurt

czwartek, 19 lutego 2015

Jadłospis 19.02.2015

Śniadanie - jogurt naturalny z ananasem, musli orkiszowym i żurawiną

II śniadanie - smoothie z ananasa, banana i imbiru

Obiad - makaron z dodatkiem szpinaku (Lubella) z warzywami - por, pieczarki i papryka duszone na maśle klarowanym

Deser - 2 kawałki fasolowca i jabłko

Kolacja - jogurt

wtorek, 17 lutego 2015

Placuszki z mascarpone

Idzie wiosna! Mimo, że na dworze temperatura poniżej zera to przepiękne słońce daje nadzieję na rychłe pożegnanie zimy. W taki słoneczny poranek z przyjemnością można postać chwilę przy patelni. Placuszki z mascarpone są niezwykle delikatne i puszyste. Komponują się rewelacyjnie z syropem z agawy lub klonowym. 
Przepis znaleziony u Głodomorka.

Składniki na ok.12-15 placków

60 g mascarpone
pół szklanki mąki pszennej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
jajko
1/4 szklanki mleka sojowego waniliowego (wtedy nie trzeba dosładzać masy)

Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy Smażymy na beztłuszczowej patelni aż pojawią się dziurki, wtedy obracamy.

Taka porcja to syte śniadanie, a z dodatkiem owoców i szklanki mleka sojowego w dodatku pełnowartościowe.

Smacznego!

czwartek, 12 lutego 2015

Muffinki owsiane z suszonymi morelami

Dziś Tłusty Czwartek. Nie smażyłam nigdy pączków czy faworków i jakoś nie czuję takiej potrzeby. Czekam na sklepowego pączka, którego mam nadzieję przywiezie mi Mąż...jak nie przywiezie to trudno, zjem muffinkę, albo dwie.

Przepis pochodzi z kalendarza Thermomixa na 2014 rok, zrobiłam niewielkie modyfikacje ale efekt końcowy jest przepyszny i zdecydowanie do powtórzenia.

Według wyliczeń autorów przepisu jedna muffinka ma około 200 kalorii więc całkiem sporo. No ale nie jest to wypiek z serii "bez kalorii ale też bez smaku" - aromat cynamonu unosi się w kuchni przy pieczeniu a ciepła muffinka rozpływa się w ustach i jest przyjemnie słodka. Myślę, że można jeszcze trochę okroić ilość cukru/syropu z agawy, bo morele szczególnie te naturalnie suszone, ciemne i mięsiste są bardzo słodkie. 

Składniki na ok.12-15 muffinek

Składniki mokre

2 jaja
200 g mleka
55 g oleju
40 g cukru trzcinowego
100 g syropu z agawy

Składniki suche

230 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
łyżka cynamonu
80 g płatków owsianych lub tak jak w moim przypadku musli orkiszowe Lo z jagodami goji Sante

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. 

Morele szatkujemy na drobną kostkę. W misce mieszamy jaja, olej, mleko, cukier, syrop z agawy. W drugiej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek, sól, cynamon i płatki - wsypujemy je do mokrych składników wraz z pokrojonymi morelami. Łączymy energicznie mieszając łyżką do połączenia składników. Przekładamy do papilotek i pieczemy ok. 25-30 minut w temp.180 stopni C. 

Przepis z wykorzystaniem urządzenia Thermomix widoczny na poniższym zdjęciu. 

Całość zajmuje nam 40 minut, 10 minut przygotowanie i 30 pieczenie. U mnie jak widać wystarczyłoby spokojnie 22 minuty, bo góra już zaczynała się przypiekać mimo, że nastawiłam piekarnik na 25 minut. 

Szybkie i pyszne muffiny na śniadanie dla dzieciaków - polecam serdecznie!



poniedziałek, 9 lutego 2015

Jadłospis 08.02.2015

Śniadanie - awokado z jajkiem i kanapka z chleba z dynią, roszponką i pomidorkami oraz 450 ml soku przecierowego marchew-brzoskwinia

II śniadanie - smoothie /melon, kiwi, trawa pszeniczna/

Obiad - 3 kawałki dużej pizzy /brokuły, cebula, kukurydza, pieczarki i oliwki/ bez brzegów, które były co prawda smaczne ale trochę zbyt duże 

czwartek, 5 lutego 2015

Jadłospis 05.02.2015

Śniadanie - 1 i 1/2 bułki fitness z żółtym serem mierzwionym, szpinakiem, rzodkiewką, kiełkami i papryką oraz jajecznica z 2 jaj na maśle 

II śniadanie - 2 muffinki z nutellą i duża cykoriada

Obiad - kasza gryczana niepalona z warzywami na patelnię i ciecierzycą z dodatkiem masła klarowanego

Deser - jogurt bio gruszka-jabłko (z Lidla) crunchy z owocami leśnymi, banan i słonecznik

Kolacja - 2 gofry z frużeliną truskawkową i świeżo wyciśnięty sok z jabłek 

Muffinki z nutellą


Proste i szybkie. Przypadkowo złożyło się, że zrobiliśmy je na Dzień Nutelli, który obchodzony jest 5 lutego :) 

W naszym domu prawdziwa Nutella gości niezwykle rzadko, nie ma w niej nic zdrowego, a i smak jest odurzająco słodki. Jednak mając siostrę gadżeciarę, męża gadżeciarza i mnie dopadło owe dziwaczne hobby - no musiałam mieć słoik Nutelli ze swoim imieniem :)

Fajnie się prezentuje, prawda?

Jednak na serio mówiąc to reklamy, że kanapka z nutellą jest pożywnym i zdrowym śniadaniem dla dziecka to moim zdaniem zakrzywienie rzeczywistości i mam nadzieję, że uchronię naszą córkę od nutellowego uzależnienia, które obserwowałam wśród uczniów w pracy...

To nie jest dobre śniadanie, szczególnie dla dziecka, pamiętajcie o tym. Inne kremy czekoladowe z namiastką orzechów to także nic ciekawego. Już chyba lepszy byłby chleb z miodem czy melasą. 

Składniki na 12 muffinek

200 ml mleka
100 ml oleju
2 jaja

350 g mąki (u mnie pszenna 1850 graham, dlatego potrzebowałam zdecydowanie więcej mleka niż w oryginalnym przepisie)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki ksylitolu lub 4 łyżki cukru pudru


Nutella


Mokre składniki mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej, żółtej masy. Składniki sypkie mieszamy w misce, dodajemy do nich jajeczną masę i mieszamy do połączenia (najlepiej łyżką lub trzepaczką), Nakładamy ciasto do muffinek - najpierw tylko odrobinę na spód papilotek, potem łyżeczka Nutelli i przykrywamy warstwą ciasta. Wychodzi mniej więcej 12-15 muffinek. 
Pieczemy 20 minut w 180 stopniach, piekarnik powinien być wcześniej nagrzany. 

Do kawki są idealne, najlepsze lekko ciepłe. I zrobienie zajmuje maksymalnie pół godziny, łącznie ze sprzątaniem kuchni. 

Od święta można zjeść bez szkody dla figury. Dosłownie 2 sztuki ;) Resztę weźcie do pracy, niech koleżanki się częstują...


środa, 4 lutego 2015

Jadłospis 04.02.2015

Śniadanie - owsianka nocna ze słoika - z bananem, frużeliną truskawkową i musli orkiszowym z jagodami goji Sante

II śniadanie - smoothie z melona, winogron, soku z trawy pszenicznej oraz mleka owsianego

Obiad - kasza gryczana niepalona z warzywami na patelnię i ciecierzycą (z dodatkiem masła klarowanego)

Podwieczorek - duża gruszka (nie zmieściła się cała na talerzyk), banan, morele niesiarkowane, crunchy oraz 4 herbatniki pełnoziarniste

Kolacja (!) - mąż zaproponował wspólne, wieczorne pieczenie muffinek...padło na te z przepisu Tysi, muffinki z nutellą - zjadłam jedną

wtorek, 3 lutego 2015

Jadłospis 03.02.2015

Śniadanie - 3 kromki grahama ze szpinakiem, jajkiem, papryką, żółtym serem, kiełkami i burgerem ciecierzycowym z suszonymi pomidorami

II śniadanie - crunchy z owocami leśnymi i rozmrożonymi malinami zalane mlekiem owsianym

Przekąska - duża cykoriada z ksylitolem i mlekiem owsianym

Obiad - danie w 10 minut z Tesco  (prezent od koleżanki z UK) - makaron z sosem cebulowo-pomidorowym i dodatkiem gotowanej ciecierzycy 
Deser-kolacja - duża gruszka, morele suszone, mieszanka orzechów i rodzynek oraz wafelek orzechowy 

poniedziałek, 2 lutego 2015

Jadłospis 02.02.2015

Śniadanie - owsianka nocna ze słoika - płatki owsiane, maliny, frużelina truskawkowa, banan - zalane mlekiem owsianym

II śniadanie - bułka grahamka posmarowana Masmixem ze szpinakiem, jajkiem, żółtym serem i pomidorkami

Obiad - kasza jaglana i płatki amarantusa ugotowane na glonie kombu z warzywami (burak, marchew, pietruszka, seler, por, fasolka szparagowa) z odrobiną masła klarowanego

Deser - kilka moreli suszonych bez siarki, garść rodzynek, 2 marchewki i kiść winogrona ciemnego

Kolacja - bułka grahamka z Masmixem i dużą ilością kiełków brokuła, pomidorki koktajlowe i serek wiejski lekki
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...