Nie jestem specjalistką od sosów, jedyny który z chęcią robię to...czosnkowy, żadna filozofia znaczy się...Sos do potraw chińskich poznałam jeszcze w czasach mięsożerności, bardzo lubiłam jego smak łączący się z ryżem i kurczakiem...Czasy się zmieniają, gotowych sosów z torebki nie używałam całe wieki. Ale ostatnio w sklepie wzięłam opakowanie do ręki, przeczytałam skład i...przypomniał mi się ten smak...Knorr do potraw chińskich trafił do torby z zakupami.
Składniki na 2 bardzo duże porcje
2 opakowania kostki sojowej
200 g ryżu brązowego
tłuszcz do smażenia
przyprawy
fix do potraw chińskich + woda
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie w miarę miękki - brązowego chyba nie da się rozgotować. Kostkę sojową zalewamy wodą i doprawiamy dość mocno do smaku, gotujemy minimum 7 minut, odcedzamy wodę a kostkę przerzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy tak długo aż większość soi będzie zrumieniona i chrupiąca. W rondelku przygotowujemy fix wg przepisu na opakowaniu, czyli mieszamy w 300 ml zimnej wody, stawiamy na kuchnię i doprowadzamy do wrzenia, potem jeszcze gotujemy często mieszając około 5 minut. Przelewamy sos na patelnię z soją. Podajemy z ugotowanym ryżem.