Wielkimi krokami nadciąga lato, budki z goframi będą kusiły zza rogu w każdym turystycznym mieście. My obowiązkowo zjemy gofry nad Bałtykiem, a potem pewnie jeszcze we Lwówku Śląskim na corocznej imprezie mineralogicznej. Jednak nie musimy czekać na lato, aby cieszyć się smakiem gofrów - wystarczy gofrownica i kilka składników - smażymy!
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki jaglanej
1/2 szklanki oleju (np. roztopiony kokosowy)
2 jajka
1 i 3/4 szklanki wody
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wszystkie składniki zmiksować mikserem do uzyskania gładkiej masy. Smażyć w rozgrzanej gofrownicy po około 7 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami, polecam świeże owoce sezonowe zmieszane z poppingiem amarantusa - zdrowo i przepysznie!
Nazwałam te gofry jaglane choć mąka jaglana jest tylko dodatkiem, jeśli nie masz jej jeszcze w swojej spiżarce to po pierwsze koniecznie się w nią zaopatrz, a po drugie możesz też zrobić gofry w 100% z mąki pszennej tylko, że zabierzesz im te zdrowe składniki jakie są w mące jaglanej.
Używając oleju kokosowego dodajesz gofrom wyśmienitego aromatu oraz chrupkości, olej kokosowy można zamówić na przykład w sklepie Bio-kraina.
wspaniałe gofry! takie gofry zawsze kojarzą mi się z wakacjami :)
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają te gofry! :)
OdpowiedzUsuńZ świeżymi owocami musiały być fantastyczne! <3
Przypomniały mi się gofry nad morzem :) Wspaniałe!
OdpowiedzUsuńZamiast jaglane, przeczytałam "jadalne" i kminie - przecież wszystkie są jadalne. Chyb powinnam iść spać :) Niemniej przepis ciekawy. Na pewno wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńKiedy powrócą jadłospisy?
OdpowiedzUsuńMyślisz, że zamiast mąki pszennej mogę dodać pełnoziarnistej?
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis! Mnie też zastanawia czy można je zrobić z innej mąki niż pszenna...czy nie będą zbyt ciężkie...?
OdpowiedzUsuńMusi moim zdaniem byc jakas glutenowa zeby dobrze sie smażyly.
Usuń