sobota, 8 grudnia 2012

Amarantusowe naleśniki ze szpinakiem

Prawie zwyczajne naleśniki ze szpinakiem, niby nic wyszukanego, a jednak dało się tak pokombinować, że stały się pożywnym, zdrowym posiłkiem.

Składniki na 10 naleśników

2 jajka
200 gram mąki (100 g amarantusowej firmy EkoProdukt i 100 g pszennej pełnoziarnistej Gdańskie Młyny)
szklanka wody
szklanka mleka
szczypta soli
2 łyżki oleju rzepakowego

Wszystkie składniki miksujemy około minuty, do dobrego połączenia i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni, każdorazowo mieszając ciasto przed wylaniem na patelnię, ponieważ mąka opada na dno.

Farsz
opakowanie mrożonego szpinaku
270 gram chudego twarogu
3 ząbki czosnku
przyprawy

Szpinak udusić na patelni wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać rozdrobniony twaróg oraz przyprawy.Wymieszać.

Nakładać farsz na naleśniki, zwijać w ruloniki lub trójkąty. Można podać z jogurtem naturalnym lub sosem tza-tziki.

7 komentarzy:

  1. Bardzo podobne ostatnio robiłam. Pychotka :) Zjadłabym sobie znowu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakiej firmy patelni używasz do smażenia bez tłuszczu? :) Chcę zakupić i potrzebuję rady :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam patelnię z włoskiej firmy Pensofal - kupiłam zestaw garnków na allegro, w skład wchodziła także owa patelnia

      Usuń
  3. mniam , ale bym sobie zjadła takie naleśniczki ;d

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...