niedziela, 15 września 2013

Serniczki z patelni

Danie błyskawiczne, sycące i za każdym razem smakujące inaczej za sprawą dodatków. Ostatnimi czasy jem je z sałatką owocową w pracy, do pojemnika nadają się idealnie. Można okrasić je jogurtem lub musem owocowym, podać z masłem orzechowym lub zjeść same, bez dodatków. 
Inspiracja z bloga Poranek na słodko. 

Składniki na 8 serniczków 

200-gramowa kostka sera białego
jajko
łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki otrębów np. pszennych marki Kupiec
kilka tabletek stevii Stevija do osłodzenia (lub inne preferowane słodzidło)

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, idealnie nadaje się do tego mikser ręczny. Powstałą masę formować w dłoniach w niewielkie kulki, smażyć na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym. 

10 komentarzy:

  1. świetne te serniczki, i faktycznie do pudełka do pracy genialnie się nadają, podpatrzę i wykorzystam u siebie w bento :)
    pozdrawiam i dziękuję za inspirację
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  2. niesamowite! chyba nigdy nie pomyślałabym nawet, że można tak zrobić serniczki

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł:) nigdy nie widziałam takich serniczków:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, to takie proste? Aż spróbuję na dzisiejszą kolację :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja ten przepis znam z poranne.com i na blogowej śniadaniosferze jest on już bardzo rozpowszechniony :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie, nie kazdy musi wiedziec kto pierwszy na swiecie je zrobil :)

      Ciesze sie, ze smakowaly - wyszly ksztaltne i urocze :)

      Usuń
  6. powszechny bardzo a jakoś nie mogę się zdecydować by w końcu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam serniczki z patelni, pyszne są! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...