Moje wariacje z płatkami owsianymi. Te ciacha zawsze się udają. Są megazdrowe i pyszne.
2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki otrąb
1/2 szklanki mąki żytniej
1/2 szklanki rodzynek
1 szklanka mleka kokosowego
dużo przyprawy do piernika
2 łyżki miodu
2 jabłka
1/2 szklanki otrąb
1/2 szklanki mąki żytniej
1/2 szklanki rodzynek
1 szklanka mleka kokosowego
dużo przyprawy do piernika
2 łyżki miodu
2 jabłka
+ rozpuszczona czekolada gorzka/mleczna albo czekolada przygotowana
własnoręcznie (mleko w proszku, kakao, mleko w płynie i cukier -
wszystkie składniki daje się "na oko", miesza i doprowadza do płynnej
konsystencji)
Płatki owsiane wrzucamy do miski i traktujemy blenderem, robimy z nich
coś a'la mąka. Dodajemy pozostałe składniki oprócz jabłek, mieszamy.
Wylewany do formy, układamy na wierzch kawałki jabłek. Pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni C (u mnie termoobieg i dolna grzałka).
Wyciągamy z pieca i na ciepłe ciasto wylewamy czekoladę (jeśli robimy własną, to pamiętajmy, że ma być "na rzadko", czyli więcej mleka w płynie). Odstawiamy, najlepiej na całą noc. A potem to już tylko SMACZNEGO.
Wylewany do formy, układamy na wierzch kawałki jabłek. Pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni C (u mnie termoobieg i dolna grzałka).
Wyciągamy z pieca i na ciepłe ciasto wylewamy czekoladę (jeśli robimy własną, to pamiętajmy, że ma być "na rzadko", czyli więcej mleka w płynie). Odstawiamy, najlepiej na całą noc. A potem to już tylko SMACZNEGO.
Świetny pomysł z tym blogiem! Dodaję do zakładek, na pewno będę korzystać. Tylko proszę, podawaj wymiary form do pieczenia, będzie dla nas [czytających] łatwiej :)
OdpowiedzUsuńTak jak obiecywałam - odwiedzam:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję,że wytrwasz w prowadzeniu bloga i będziesz inspiracją dla wielu do zdrowego życia:)
Czytam od jakiegoś czasu |Twoje wpisy na vitalii, bardzo fajny blog:) Jakoś naszło mnie na jakieś ciastka owsiane i właśnie znalazłam przepis, teraz muszę je upiec;) Jakiego typu mąki żytniej dodajesz? 720 czy może 2000?
OdpowiedzUsuńTyp 2000, ale myślę, że w tym przypadku nada się jakakolwiek mąka z pełnego ziarna, oby nie tortowa :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten przepis. Dawno nie trafiłam na coś takiego. Bez jaj, dodanego tłuszczu, cukru... Super! Mam tylko pytanie czy piekłaś to ciasto na pergaminie?
OdpowiedzUsuńczy jest coś czym mogę zastąpić mleko kokosowe?
OdpowiedzUsuńmleko kokosowe daje tłuszczyk więc podejrzewam, że trzeba by dodać olej i mleko zwykle, lub jogurt grecki tłusty
Usuń