Przepis na szybkie i smaczne kotleciki ryżowe, podpatrzony TUTAJ, zamiast smażenia polecam pieczenie w piekarniku, są także smaczne a o ile mniej tuczące.
woreczek ryżu (u mnie jaśminowy SONKO)
1 szkl. płatków owsianych
1 mała cebula
garść pestek dyni
1 szkl. płatków owsianych
1 mała cebula
garść pestek dyni
Płatki owsiane wsypujemy do miski wraz z płatkami lnianymi i dynią i zalewamy gorąca wodą do poziomu
płatków (tak, żeby mogły wchłonąć całą wodę). Ryż gotujemy, potem
odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wystudzone
płatki i ryż (najlepiej włożyć je na jakiś czas do lodówki) mieszamy cebulą tak, aby powstała jedna masa (u mnie 30 sekund w Thermomixie na pozycji 7-8)
Przyprawiamy do smaku. Z masy formujemy w dłoniach małe kulki i lekko je
przygniatamy. Obtaczamy w bułce tartej lub otrębach pszennych i smażymy z obu
stron na rozgrzanym oleju (wypróbowana alternatywa - ułożyć na blaszce i upiec w piekarniku 30
minut w temp. 180 stopni).
Ryż i płatki przygotowałam już rano przed pracą to szybko mi poszło z tymi kotletami. Wyszło 10 sztuk.
mniam muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńA jak nie mam Thermomixa ani blendera , to jak wyrobić?
OdpowiedzUsuńSpróbuj wymieszać łyżką, ale nie wiem czy nie będzie konieczne dodanie jajka.
UsuńNa początku miałam mieszane uczucia , ale zrobiłam z ciekawości, w końcu w życiu trzeba wszystkiego spróbować zanim powie się, że niedobre :)
OdpowiedzUsuńProste w wykonaniu, smaczne na zimno i na gorąco.
Cieszę się :) Składniki nie są jakieś bardzo kontrowersyjne więc raczej dużej części osób podpasują ;) Co innego jak jest przepis na np. dżem cebulowo-gruszkowy, tego bym nawet nie chciała wypróbowac....szkoda gruszek :)
Usuńa co jesli nie mam olatkow lnianych?? czy moge uzyc nasion lnu i czy trzeba je zmielic czy wrzucic w calosci?? jutro bede probowac:)
OdpowiedzUsuńmyślę, że lepiej je trochę przemielić żeby był taki płytek, on nam wchłania wodę, ale nie musi być to miał - tak trochę "utłuczone" :)
Usuń