Ciąg dalszy fast-foodowego, zdrowego jedzenia. Najmniej zdrowy z tego wszystkiego jest gotowy placek tortillowy, ale ma być szybko. Choć myślę, że raz na jakiś czas nam nie zaszkodzi, nie popadajmy w przesadę.
Składniki dla 2 osób
2 tortillowe placki (u mnie wieloziarnista z siemieniem lnianym)
kostka tofu naturalnego (u mnie firmy Polsoja) + łyżeczka dobrej oliwy (oleju)
10 pomidorków koktajlowych
pół puszki kukurydzy bez cukru
puszka czerwonej fasoli
cebula
przyprawy (u mnie z firmy Marsyl - m.in. papryka ostra, przyprawa pikantna do skrzydełek, pieprz czarny, bazylia)
+ewentualnie jogurt wymieszany z czosnkiem (sos czosnkowy)
Tofu kroimy w małą kosteczkę, przekładamy do pudełeczka hermetycznego zasypujemy przyprawami i łyżeczką oliwy, zamykamy wieczko i potrząsamy, aby przyprawy okleiły tofu. Zostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc. Następnie przerzucamy kostkę tofu na rozgrzaną (suchą) patelnię i podsmażamy je na złoty kolor ok. 10 minut na dużym ogniu. Odstawiamy na talerzyk.
Cebulę kroimy w małą kosteczkę i dusimy na patelni (może być ta po smażeniu tofu). Dodajemy fasolę odsączoną z zalewy, przyprawiamy. Dusimy ok. 5 minut pod przykryciem, po czym przekładamy do miski i blenderujemy. Powstałą masą smarujemy podgrzane na patelni placki tortilli (czas ok. minuty), układamy sałatę, posypujemy tofu i zwijamy. Można pokropić sosem czosnkowym.
Smacznego, zdrowego fast-fooda czas zacząć konsumować.
A jeśli nie wiecie po co w diecie KAŻDEGO CZŁOWIEKA powinno zagościć TOFU i co to takiego dokładnie jest - zapraszam TUTAJ zostaną rozwiane wszelkie wątpliwości.
Zapraszam do głosowania na moje przepisy - TUTAJ, wystarczy kliknąć LUBIĘ TO przy zdjęciu podpisanym QUCHNIAWEGE.
o, genialna tortilla, uwielbiam w ogóle takie zawijańce, a wieloziarnisty placek z siemieniem nie może być niezdrowy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Właśnie zajadam. Pyszota! A dzisiaj mam debiut tofu. Smakuje mi.
OdpowiedzUsuńCIESZĘ SIĘ!!!!
UsuńTortille kupione rzeczywiście kryją w sobie wiele niepotrzebnych składników (chemia), ja ich również unikam i robię sama. Potrzebna jest jedynie odpowiednia mąka i woda. Smaży się bez tłuszczu. Czytam, że również starasz się jeść zdrowo, ale zdaje się, że nie wszystko...
OdpowiedzUsuńSałata lodowa ma w sobie praktycznie zero wartości i jedynie dobry smak. Przetwory w puszce, nie uchodzą za dobre/zdrowe. Szczerze, sama je używam (baaardzo rzadko), ale tylko, jeśli świeże lub mrożone nie są dostępne.
Będę czasem zaglądać,
Pozdrawiam.
"Zdrowo" dla każdego znaczy co innego, nie chcę się dać zwariować i owszem używam czy kukurydzy w puszce czy dżemów (które także oprócz smaku nie mają zbyt wiele do zaoferowania) ale staram się wybierać zdrowsze wersje, czyli warzywa konserwowe bez dodatku cukru, dżemy w zdecydowanej większości robię sama. Moim zdaniem należy jeść tak, aby nie dostarczać sobie niepotrzebnych tłuszczy, cukrów czy chemii, więc jeśli sałata, arbuz czy świeże ogórki nie zawierają w sobie nic więcej prócz wody i kilku składników mineralnych będą gościły w moim menu - ponieważ nie są dosładzane, tłuste ani naszpikowane antybiotykami, a że mają mało wartości, trudno - nie można mieć wszystkiego, moje menu jest na tyle różnorodne, że uzupełnię ewentualne niedobory czymś innym.
Usuń