Chciało mi się ciasta. Słodkiego aczkolwiek nie tuczącego. Prostego w przygotowaniu. Aromatycznego. No i przede wszystkim zdrowego. Inspiracją był przepis u White Plate.
300 gram mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
2 łyżki miodu
3 łyżki przyprawy do piernika
50 ml oleju (rzepakowy)
3 jaja
300 gram marchwi
puszka krojonego ananasa (najlepiej bez cukru, dostępny np. w Netto) - owoce i sok!
30 gram płatków migdałowych
Przygotowanie jak w przypadków muffinek, czyli suche osobno, mokre osobno a na koniec marchew i ananas.
Mieszamy mąkę, proszek, sodę i cukier w jednej misce.
W drugiej mieszamy jaja, miód i olej.
Wlewamy zawartość drugiej miski do suchych składników, mieszamy łyżką. Dodajemy ananasa i podlewamy sokiem (masa ma być gęsta ale nie wodnista, dlatego z tym sokiem trzeba uważać, pomału dolewać co by nie przedobrzyć!), dodajemy marchew i część płatków migdałowych.
Przelewamy do małej keksówki (u mnie dodatkowo 5 muffinek) i dekorujemy płatkami migdałowymi na wierzchu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 50 minut w temp.180 stopni.
*Gdy płatki migdałowe będą nam się szybko brązowić, należy przykryć ciacho folią aluminiową.
A mąka żytnia 750 nada sie ?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak.
Usuń300gram marchewki to ile sztuk??
OdpowiedzUsuńZależy jakie marchewki, ale ok. 3-4 sztuk dużych.
UsuńCzy wyjdę na bardzo czepialską, gdy zwrócę uwagę, że wszędzie powinno być napisane "gramÓW", a nie "gram"?
OdpowiedzUsuńPo prostu aż mnie ciary przechodzą, jakbym jeździła zębami po wełnianym swetrze.
Moja chemiczka w szkole zawsze pytała delikwenta, który do zadania brał "20 gram", na czym gra w domu, bo na lekcji to jej na nerwach ;)
Ciasto fajne, tylko muszę przerobić przepis na bezglutenowy.
pozdrawiam
hej mam pytanko, czy ananas surowy się nada? pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńAA i jeszcze jedno, czy można użyć mąki owsianej? lub ryżowej?
OdpowiedzUsuńAnanas surowy się nada, pokrojony w kosteczkę. Ale co do mąki to nie ryzykowałabym zamiany całych 300 g na bezglutenową...nie wiem czy ciasto zwiąże....hym...
Usuń