środa, 13 czerwca 2012

Kakaowe naleśniki (Red and Pale)

Kolejny przepis ze strony Red and Pale, tym razem obiadowo-deserowe naleśniki kakaowe, u mnie nadziane czereśniami, bananem i serkiem homogenizowanym. Niebo w gębie, albo bardziej obrazowo "orgazm w locie" hehe zgodnie z określeniem autorki owych naleśników.

szklanka mąki (u mnie pół na pół pszenna 450 i pszenna pełnoziarnista)
szklanka mleka 1,5%
2 jajka
2 pełne łyżeczki kakao (odtłuszczonego, typu Decomoreno)
3-4 rozkruszone tabletki słodzika (opcjonalnie inne słodzidło)

+ kapka oleju do pierwszego smażenia


Wymieszać wszystkie składniki, odstawić ciasto na ok.15 minut. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, posmarowanej tłuszczem przed pierwszym nalaniem ciasta. Wyszło mi 7 naleśników.

Smażyły się pięknie, bez rozrywania, przypalania czy innych ekscesów patelniowych. Ciasto jest elastyczne i wyraziste w smaku. Będę do nich wracać, bo jako jedna z niewielu osób nie umiem zrobić ciasta naleśnikowego "na oko", a tu jest wszystko ładnie i klarownie podane. 

POLECAM :)

10 komentarzy:

  1. Jakie ładne :) a pełnoziarnista wersja baardzo do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę ze nie tylko ty do ciasta naleśnikowego nie dajesz wody :D tak jak robiła moja mama i babcia

    OdpowiedzUsuń
  3. to już wiem co jutro będę miała na obiadek dziękuję!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. KArolinko - Odleciałam :D
    Klaudia2104

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie pochłonęłam je na śniadanko:) pycha:)
    MissButterfly83

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...