Kluchy leniwe poznałam będąc na diecie, szukałam przepisów dietetycznych i zdrowych i tak znalazłam przepis stosowany przez osoby "dukające" (choć nigdy się do nich nie zaliczałam, niektóre przepisy stosuję do dziś).
- pół kilograma sera twarogowego (używam chudego Emilki)
- 2 jajka
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej (skrobi)
- 2 łyżki otrąb
- sól
Wszystkie składniki mieszam ze sobą łyżką, na gotującą się wodę zrzucam ciasto, które nabieram łyżką i spycham je palcem do garnka. Gotuję do wypłynięcia kluseczek na powierzchnię. Wodę można posłodzić, chociaż nie jest to konieczne (szczególnie jak ktoś dba o linie).
Podałam z musem truskawkowym - po prostu
zmiksowane truskawki, niektóre pokrojone.
Mężowi posłodziłam a sama zjadłam takie lekko kwaskowate.
Było pyszne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz