Aromatyczne burgery fasolowe, błyskawiczne danie.
2 puszki fasoli (u mnie czerwona i biała, oczywiście szukam takich bez dodatku cukru)
duża cebula
jajko
3 łyżki zmielonych płatków owsianych
przyprawy (uwaga z solą, ponieważ fasolka jest solona!)
* coś do opanierowania (u mnie płatki kukurydziane)
Fasolę przełożyć na sitko i poczekać aż obcieknie z zalewy. Cebulę pokroić i zezłocić na patelni z kapką oleju. Zmiksować blenderem fasolę, jajko oraz płatki, dodać na koniec cebulę - wymieszać. Nabierać masę w dłoń, lekko obsypać panierką, uformować kotlecika i położyć na rozgrzaną patelnię posmarowaną tłuszczem, smażyć z obu stron. Z racji tego, że ja prawie nie używam tłuszczu do smażenia to moje kotleciki są mocniej "przypieczone" na brązowo niż na złoto. Wyszło mi 10 kotletów.
Lubię kotleciki ze strączków - mniam:))
OdpowiedzUsuńW tym tygodniu napewno beda na naszym stole ;) LennQ
OdpowiedzUsuń