wtorek, 5 czerwca 2012

Kotlety z fasoli

Aromatyczne burgery fasolowe, błyskawiczne danie. 

2 puszki fasoli (u mnie czerwona i biała, oczywiście szukam takich bez dodatku cukru)
duża cebula
jajko
3 łyżki zmielonych płatków owsianych
przyprawy (uwaga z solą, ponieważ fasolka jest solona!)

* coś do opanierowania (u mnie płatki kukurydziane)

Fasolę przełożyć na sitko i poczekać aż obcieknie z zalewy. Cebulę pokroić i zezłocić na patelni z kapką oleju. Zmiksować blenderem fasolę, jajko oraz płatki, dodać na koniec cebulę - wymieszać. Nabierać masę w dłoń, lekko obsypać panierką, uformować kotlecika i położyć na rozgrzaną patelnię posmarowaną tłuszczem, smażyć z obu stron. Z racji tego, że ja prawie nie używam tłuszczu do smażenia to moje kotleciki są mocniej "przypieczone" na brązowo niż na złoto. Wyszło mi 10 kotletów. 


2 komentarze:

  1. Lubię kotleciki ze strączków - mniam:))

    OdpowiedzUsuń
  2. W tym tygodniu napewno beda na naszym stole ;) LennQ

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...