niedziela, 10 czerwca 2012

Pizza (pszenno-razowa)

Kolejna próba stworzenia idealnego ciasta pizzowego i.......wreszcie udana!
Pizza pełnoziarnista, która została Wam przedstawiona TUTAJ jest zdrowsza, bo całe ciasto z mąki pszennej pełnoziarnistej, a ta dzisiejsza w proporcjach 1:1 (mąka pszenna typ 450 i pszenna razowa typ 2000), ale dzisiejsza o wiele bardziej przypomina pizzę jaką znamy z restauracji, mogę śmiało powiedzieć jest idealna.

Z podanych proporcji robię dwie pizze, jedną dla siebie (wielkości talerza płaskiego obiadowego) i jedną dla Lubego ( większą niż talerz obiadowy). 

300 gram mąki (pół pszennej pełnoziarnistej i pół pszennej białej np. 450)
30 gram świeżych drożdży
ciepła woda (ok.150-200 ml)
sól
2 łyżki oliwy lub łyżka rozpuszczonego masła (można rozpuścić w mikrofali)

Z drożdży, części wody i  łyżki mąki zrobić zaczyn (rozmieszać i odstawić na kilkanaście minut). Połączyć z mąką, tłuszczem i resztą wody przełożyć do miski, przykryć ściereczką i czekać godzinkę na wyrośnięcie.


W tym czasie przygotować swoje ulubione składniki,
u nas tym razem cebulka, brokuł, oliwki, pomidor, pieczarki, ser mozzarella light i żółty. 


Ciasto rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem (ja dzielę ciasto na 2 części, jedna większa to dla Męża). Obłożyć warzywami. Wstawić do piekarnika i najpierw piec w temp.50-60 stopni około 10 min. a potem zwiększyć temperaturę (200stopni) i piec jeszcze 15-20 min. 

3 komentarze:

  1. świetnie wygląda. Ja już też mam swój sprawdzony przepis na pizzę

    OdpowiedzUsuń
  2. do zrobienia w przyszlym tygodniu, pochwale sie zdjeciami na V. Buzka

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja w piekarniku, czekam...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...