"Ilość witaminy C zawartej w owocach, grejpfrut daje mu zaszczytne trzecie miejscu, po kiwi i dzikiej róży. W tyle zostawia pomarańczę, czarną porzeczkę i...cytrynę.
Jego dobroczynna moc sprawiła, że szybko sięgnął po niego przemysł farmaceutyczny. Zalety można wymieniać prawie w nieskończoność! Znakomicie obniża poziom cholesterolu we krwi, w czym pomagają przede wszystkim białe, gorzkawe błonki występujące wokół miąższu. W leczeniu cukrzycy powoduje wzrost poziomu produkowanej insuliny i zmniejsza poziomu glukozy we krwi. Substancje znajdujące się w grejpfrutach mają też działanie antygrzybiczne. Likwidują drożdżaki - często skuteczniej niż stosowane w tym celu środki farmakologiczne.
Grejpfrut znakomicie ułatwia też spalanie tłuszczów. To właśnie jego niebagatelny wpływ na przyspieszanie przemiany materii i niska wartość energetyczna sprawiły, że stał się symbolem odchudzania. Ułatwia trawienie, oczyszcza organizm i przyspiesza przemianę materii. Włókna pomagają również obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Grejpfrut bywa dodatkiem do zielonej herbaty, która zwana jest przez naukowców zabójcą tłuszczu! Z kolei ekstrakt z pestek grejpfruta działa niszcząco na około 800 bakterii i 100 grzybów i może pomagać w leczeniu wrzodów żołądka. Chroni nas przed skutkami działania wolnych rodników - cząsteczek uszkadzających komórki organizmu.
Zdolność niszczenia bakterii i zarodników chorobotwórczych posiadają leki wytwarzane z jąderek grejpfruta stosowane w produkcji preparatów do higieny jamy ustnej, usuwania nalotu nazębnego, czyszczenia uszu, a także...przy potliwości stóp."
* http://www.swiat-zdrowia.pl/artykul/grejpfrut-w-roli-glownej
Dlatego dziś zapraszam Was na koktajl grapefruitowy, który swoją konsystencją przypomina kisiel, choć nie znajdziecie tu ani grama mąki, ani cukru.
Na 2 duże porcje
- 2 grapefruity
- banan
- po garści suszonej żurawiny (np. z firmy DorBio)
Grapefruity obrać, ale pozostawić na nich białą skórkę. Zmiksować razem z bananem (u mnie oczywiście w Thermomixie, ok. 20 sekund poz. 8-9).
NIE DODAWAĆ WODY!
Przełożyć do szklanek i obsypać żurawiną.
Jeść łyżeczką.
Ale ciekawy pomysł...sprawdziłam, grapefruit i banan w domu...chyba wypróbuję...:)
OdpowiedzUsuńniesamowite;)
OdpowiedzUsuńGdybym tylko miała tą maszynę, na pewno bym wypróbowała :)
OdpowiedzUsuńthermomix jest niezawodnym pomocnikiem w kuchni:) a przepis rewelkla trzeba wypróbować:)
OdpowiedzUsuńmniaaaam :)
OdpowiedzUsuńmniam , lubię kisiel ;d takie zdrowe szczególnie ;)
OdpowiedzUsuńna pierwszy rzut oka pomyślałabym, że to zwykły mus owocowy, ale skoro przypomina kisiel.. to muszę go zrobić ;)) i jaki ma piękny różowy kolor ;)
OdpowiedzUsuńJest lekko kisielowaty chyba za sprawą banana (jest obśligły jakby nie patrzeć) i tych białych skórek, które zagęszczają. Choć wiadomo, nie ciągnie się tak jak kisiel na mące :)
Usuńmój ulubiony deser od niedawna zajadam się codziennie:)
OdpowiedzUsuńi blender tez daje radę