Jak można zauważyć na blogu bardzo lubię wszelakie placuszki na śniadanie, na obiad też nie pogardzę :) Staram się ograniczyć mąkę do niezbędnego minimum dlatego szukam innych "baz" na placki - jednym z pomysłów jest wykorzystanie brązowego ryżu jako podstawy ciasta na placuszki. Użyłam ryżu firmy Kupiec Paraboiled Pełnoziarnisty, mam nadzieję, że zdrowszy niż zwykły biały.. Dodatkowo zamiast mleka użyłam wody kokosowej, która jest dość gęsta i aromatyczna, a na dodatek bardzo zdrowa. Więcej o wodzie kokosowej przeczytacie niżej, ja wciąż się nią zachwycam, bo to naprawdę niesamowite, że w młodych kokosach jest tyle wartości dla naszego organizmu.
Składniki na 10 placków
woreczek ryżu (np. paraboiled pełnoziarnisty Kupiec)
duży banan
100 - 150 ml wody kokosowej (u mnie smak aceroli i ananasa firmy Vivalife)
2 łyżki wiórek kokosowych
4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam Lubelli)
jajko
kilka tabletek stevii Stevija - rozkruszonych
olej kokosowy do smażenia (łyżeczka)
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu (ja zawsze wysypuję go z woreczka i gotuję tradycyjnie do wchłonięcia wody) - ostudzić. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować, w razie gdyby masa była bardzo gęsta dolać wody kokosowej - to zależy od tego jakiej mąki użyjemy, Lubella jest mocno zmielona więc mniej płynu chłonie. Masa powinna być gęsta ale po nabraniu ciasta na łyżkę musi z niej spokojnie "zjeżdżać" na patelnię. Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym (można go nabyć w sklepie Ekolandia24.pl) pod przykryciem.
Placki są mocno kokosowe, aromatyczne i mięciutkie. Tężeją po ostudzeniu.
Obiecane kilka słów o wodzie kokosowej:
pycha ;d
OdpowiedzUsuńwyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńnie robiłam jeszcze ryżowych placuszków, ale twoje świetnie wyglądają i zachwyca mnie ten smak ;D
OdpowiedzUsuńwłaśnie pociąga mnie ta woda kokosowa od jakiegoś czasu, muszę w końcu spróbować :)
OdpowiedzUsuńWarto zainwestować, tania to ona nie jest ale za te jej wszystkie właściwości myślę że warto :)
Usuńsame pyszności :)))
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, z kokosami jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńszkoda, że tak dużo przepisów zawiera jaja :( dla mnie to nie jest wege
OdpowiedzUsuńWegetarianie (inaczej lakoowowegetarianie) to osoby jedzące jaja, miód i nabiał, natomiast WEGANIE owszem jaj nie jedzą, także te przepisy są jak najbardziej wegetariańskie, na blogu stworzony jest osobny dział z przepisami wegańskimi tam nie znajdzie Pan/Pani jaj.
Usuńdużo mam ryżu, zrobię swoją wersję :)
OdpowiedzUsuń