wtorek, 27 listopada 2012

Pomarańczowy deser z tapioki

Do piątku trwa akcja, którą założyłam na portalu Vegespot zatytułowana Tapioka i ja
Wpisów nie jest dużo, ale każdy stanowczo do wypróbowania, bo brzmią pysznie, wyglądają wyśmienicie, a łatwość wykonania zachęca do qucharzenia. 

Dziś przedstawiam Wam swoją wersję tego przepisu.

/składniki na 2 porcje/
50 gram tapioki (do kupienia w sklepie EkoMarket)
owoc kaki
sok z jednej pomarańczy
banan
1/2 kubeczka wody przegotowanej

Tapiokę namoczyć co najmniej 2-3 godziny (ja od razu przesypałam do rondelka w którym później gotowałam tapiokę, nalałam pół kubeczka wody i tapioka prawie wszystko wchłonęła) zalać sokiem z pomarańczy. Gotować aż tapioka zrobi się przezroczysta - często mieszać, bo potrafi się przypalić! Dodać zmiksowanego banana i owoc kaki. Gotować jeszcze razem kilka minut - pamiętać o mieszaniu! Przełożyć do miseczek, podawać lekko przestudzone.


TAPIOKA i ja

6 komentarzy:

  1. fajny przepis, pięknie wygląda na zdjęciu, Cudowny sposób na zdrowy i efektowny deser
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I bez grama cukru :) To DOPIERO DESER ;D

      Usuń
    2. Idealny deser zarówno dla ducha, jak i ciała. Smakuje i nie idzie w boczki!

      Usuń
  2. Dodaję z radością do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie umiałam się za bardzo zabrać za tapiokę. Wg Twojego przepisu nie wydaje się to skomplikowane! Wszystkie składniki mam w domu. Idę namaczać! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Namoczyłam:
    http://vegarnkowo.blogspot.com/2012/12/pomaranczowy-deserek-z-tapioki.html
    Dobre było! Dziękuję za przepis! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...